A la fitxa tècnica
 
Ferrada de les Escaldilles
6 de novembre del 2005: ferrada oberta, balneari tancat
Anar a l'excursió anterior
A la següent sortida

I si les nenes havien acceptat de bon grau sortir un altre cap de setmana, era per la possibilitat d'anar al balnerari. Encara que s'ho passen molt bé quan surten, els falta un alicient. Llàstima, fins al 17 de desembre el balneari de Llo, està tancat per reformes i manteniment. I no els va agradar gens la idea. Al final, vam fer la ferrada, Joan Roca, el nostre mestre, la Pilar i el Miquel, la Berta i el Lluís i la Rut i la Irene. Els petits van anar caminant per les gorges del Segre.

Cap dels tres petits, ni la Cèlia, ni la Marta ni en David va protestar ni va dir res per no fer la ferrada. El guarda de la via no deixava anar els nens sense dissipador (només amb una doble corda) ni amb casc que no fos d'escalada. I també havíem de portar, per cada nen, una corda per lligar-los. Hi ha alguns passos als que ells, per la seva mida, no hi arriben. Personalment crec que la decisió va ser bona. Quan vam fer l'altra ferrada teníem dos superguies que ens ajudaven, aquí només un. I els petits ja tindran temps de fer-les. A l'entrada de la ferrada hi ha el "garito" del guarda. Val 6€ fer-la. També lloga material: casc, 3€, dissipador, 7 €, equip complert, 13€. I no et deixa passar si no ho portes tot. També hi ha un "circuit" amb tirolines, però no ho hem provat encara.

Aquesta via ferrada, Les Escaldilles, està situada al poble de Llo, a la Catalunya Nord.

Primer les horitzontals
Amb arnesos i cascs cap a la ferrada   El primer, el pont, després un descens amb el riu a sota   Un tram extraplomat   No patiu, té els peus ben posats   Tots junts a dalt

Com arribar-hi:
A Puigcerdà cal agafar en direcció a Mont Lluís i a l'arribar a Sallagossa un trencall a la dreta que surt d'enmig del poble ens indica que Llo és a 2 quilòmetres, 2 quilòmetres de curves. Abans d'entrar a Lló, un cartell ens avisa del camí, tant de la ferrada, com de les gorges del Segre com dels Banys de Lló.
La via comença només passar el pont sobre el Segre -quan no hi ha guarda no es pot fer, tanquen el pont penjat amb una porta (segona foto)-. S'acaba a l'ermita de Sant Feliu. Si al grup hi ha que no la vo,l o no la pot fer, pot anar caminant i trobar-se, com nosaltres vam fer a dalt del turonet. Nosaltres vam trigar 2 hores i 40 minuts.


Ara les més espectaculars, verticals
Després del pont hi ha una desgrimpada Des de dalt, impressionant A estones era complicat Darrera la Rut, el buit Continuem avançant, també s'han de fer servir les preses de la roca per avançar Conentració al màxim en els moments difícils, després ens podem relaxar Xuleria per un tubo Cal afgafar el ritme, sinó, no puges La Irene ens guia per la paret que ens queda i la neu al fons

Itinerari:
Té dues variants, la fácil i la difícil. El primer tram és comú, amb un pont que passa per sobre de la pista i del riu Segre. Després es bifurquen i passat el tram més complicat, es tornen a ajuntar. Es una ferrada bastant aèria i que té bastants trams de franquejos. La roca és molt bona i els graons de ferro ben situats per a persones adultes i nens a partir de 12 anys. Hi ha un pas, en que els dos taulons de fusta que hi ha, rellisquen molt.
VEURE PLÀNOLFITXA DE LES ESCALDILLES

Desnivell
Alçada cim
Recorregut equipat
Horari via
Orientació
Descens
Dificultat

260 m.
1.649 m.
800 m.
2 h.
E - SE
20 min.
AD - D+ Segons la variant

Ajuntament de Llo - Cerdanya francesa-


Material imprescindible
Arnés, baga d'ancoratge equipada amb un dissipador d'energia, mosquetons de seguretat, casc i calçat adequat, guants.

Utilització de les instal.lacions

. Avanceu sistemàticament i mantingueu en tot moment un dels mosquetons passat pel cable.
. No assegureu més d'una persona en cada tram de cable..
. Respecteu la flora i la fauna.
. Sigueu respectuosos amb el medi: no tireu deixalles; deixeu l'entorn net.

Tornar a dalt
Anar a l'inici