A la fitxa tècnica
 
Sant Martí Sarroca
2 d'abril de 2006: nous companys per a un camí equipat
A la sortida anterior: intent al Pedrapicada
A la següent sortida: Setmana Santa 2006

Aquesta sortida l'havia proposat l'Edu Rigola feia bastants mesos. Finalment la vam poder fer i amb una gran assistència. Érem en total 24 persones entre grans i petits, dels 2 als 72 anys. La ruta inicial ens va semblar massa llarga pels que érem i com que la zona més entretinguda, el camí equipat, era al final, vam decidir tallar pel dret i fer una variant a la nostra mida. No sempre vam tenir la sensació d'estar en el bon camí però al final la volteta va sortir molt bé.

 
Del poble a l'església i al castell, el desnivell més gran del dia.
 

Havíem quedat a l'àrea del Llobregat a les 9 i s'hi havien apuntat dues famílies noves, una de Barcelona amb dues nenes i l'altra de Lliçà d'Amunt amb una nena. Per tots és una experiència nova però sobre tot pels nens, tant pels que vénen per primera vegada com pels que ja es coneixen molt i fan força pinya. I aquest dia, la veritat, va costar una mica. Espero que la sortida hagi agradat i que tots ells (en Ricard, la Montse i la Núria i en Miquel, la Núria, l'Aina i la Jana ) i que s'animin a tornar amb nosaltres.

L'esmorzar va ser a la plaça del castell de Sant Martí Sarroca, la pujada des del poble ens havia obert la gana. I caminito. Primer per carretera, després entremig de les cases per un camí equivocat. Fem marxa enrera i baixem per un camí estret seguint les indicacions de camí equipat. Ja a la riera de Pontons cap a la dreta fins passar el riu i seguir per una pista. En Miquel troba fins a 3 orquídees i ens fa una petita explicació del que són i com es reprodueixen. De nou un indicador del camí equipa ens porta per un corriol estret i pendent. En vàries ocasions ens hem d'ajudar de les cordes instal.lades enmig dels arbres, sobre tot pels més petits i dels avis. A la Meritxell la porten al cap i una estona a la motxilleta de la Jana que és una mica més gran i que gairebé va fer tota la ruta caminant.

 
Era un camí equipat amb cordes. Tots hi vam passar sense problemes
 
L'avi Domingo entre el pal i la corda      
La Meritxell també baixa per la corda

 
  Pas de la Pastera vist des de dalt

Primer trobem l'Avenc del Pi Alt, dues coves i després arribem al pas de la Pastera. És un estret i curt congost entre grans roques on fan falta mans i peus per superar el desnivell final.

 
La Maria, la primera en baixar pels ferros  

És un pas gens difícil però s'ha d'anar amb cura, com el camí que segueix fins arribar a una gran bauma, és molt estret i no s'hi pot badar. Per baixar de la bauma hi ha un caminet amb corda però també uns ferros per baixar. La majoria escollim la segona opció i per als nens és més entretingut.

En una de les cavitats de la bauma hi ha un forat, només els més petits hi poden passar. Ja no veureu.

 
 
El ball de l'Edu amb la mirada d'en Ricard i la Montse i el riure del Juanjo   Baixa la Gemma i la Berta i la Cèlia ho comenten  
La Jana va ser la més petita baixant pels ferros, això si, molt vigilada

I ja comencem a tenir gana. Cal buscar un lloc ample i sense perill. I no el trobem fins ser de nou a la riera de Pontons. Primer dinar, però de seguida les nenes (només hi havia un nen, en Pau, de 5 anys) demanen permís per mullar-se els peus. L'aigua no mata de neta però tenen el permís. Segur que no sempre baixa aigua per aquesta riera. I riuen de valent mullant-se una mica més del que tocava.

 
Raconet de bany, però només els peus eh...
 
Dues del Barça, la Cèlia i la Marta      
Maria, Núria, Irene, Pau, Marta i Cèlia

Acabem de desfer la pista i arribem al poble. Busquem un bar, el casino. Cerveseta, cafè, taronjades i cap a casa.
I en aquesta petita ressenya no pot faltar un resum, la foto de grup (amb el grup col.locant-se) i la de Jana a la cova, aquesta, si, molt ben posada i els símbols de Sant Martí Sarroca amb Montserrat al fons.

   
La Jana emergeix de dins de les roques  
Ens preparem per a la foto de grup
 
La càmara d'en Miquel va fer la foto bona

Berta Solanas

Tornar a dalt

 

FITXA TÈCNICA

Les valls de Sant Martí Sarroca

EN COTXE:
La ruta surt del mateix poble Sant Martí Sarroca. Al poble s'hi va des de Vilafranca del Penedès. Si veniu de Barcelona, a l'entrada al poble agafeu com una ronda urbana. Es passa per l'hospital comarcal i pel cementiri. Està indicat sempre Sant Martí Sarroca, són uns 9 kms. Si veniu des del sud, agafeu aquesta mena ronda en sentit nord i a la rotonda d'abans del cementiri s'ha d'agafar el trencall a Sant Martí. És la carretera BP-2121.

HORARIS I DESNIVELLS

SITUACIÓ

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELL PARCIAL

DESNIVELL
TOTAL

Aparcament

290 mts
10:15'

Castell

345 mts
10:35'
20'
20'
55 mts
55 mts

Esmorzar

F. 11:00'
25'
45'

Inici camí equipat

390 mts
11:45'
45'
1:30'
45 mts
100 mts
Pas de la Pastera
327 mts
12:40'
55'
2:25'
-63 mts
27 mts
Pas dels ferros
327 mts
12:50'
10'
2:35'
Riera de Pontons
264 mts
13:30'
40'
3:15'
-63 mts
-36 mts
Dinar i bany
F. 14:50'
1:20'
4:35'
Sant Martí Sarroca
290 mts
15:45'
55'
5:30'
36 mts
------
TOTAL ATURADES:    1:45'

ITINERARI

A PEU:
Deixem els cotxes a l'aparcament de Sant Martí Sarroca que hi ha al costat de la riera de Pontons. Des d'allà mateix enfilem el camí cap al castell i l'església de Sant Maria. Per la carretera perdem una mica d'alçada. Deixem l'asfalt a l'alçada de les primeres cases i baixem fins a la riera per un corriol que indica "Camí equipat". Ja la vora de l'aigua girem a la dreta i passem la riera quan veiem una pista cap a l'esquerra i una casa de pagès. Seguim la pista (que puja una mica) fins que trobem un corriol que surt a l'esquerra (45' des del castell) que també indica camí equipat. Baixa bastant dret i només cal seguir el camí, on haurem de pujar i baixar amb freqüència. Trobarem l'avenc del Pi Alt (esquerra) el pas de la Pastera i un pas amb ferros (evitable). Després el camí torna a baixar fins a la riera. Tornem a agafar la pista (cap a l'esquerra) i cap al poble.

TRACKS GPS

 

Tornar a dalt
Anar a l'inici