A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica
Camins de Verdaguer
5 de maig de 2019: Folgueroles, Salt de la Minyona, Tavèrnoles
A la sortida anterior
A la sortida següent


Agafem aquesta ruta de la web dels parcs naturals de la Diputació de Barcelona, concretametn dels itineraris senyalitzats a l'Espai Natural Guilleries-Savassona. Estan molt bén explicats, molts amb els tracks i amb mapes i desnivells per saber si són adequats per a cada persona. El de Camins de Verdaguer és el que vam escollir aquest cap de setmana de maig.

La sortida és des de Folgueroles, on va nèixer el poeta i on es troben molts llocs per recordar la seva memòria, com la casa on es va criar, ara convertida en museu, o l’església de Santa Maria, on va ser batejat. No vam visitar ni el museu ni l'església. Acaba l'itinerari a la plaça Verdaguer, on s’aixeca el Pedró, monument que li fou dedicat, que va ser pagat pels veïns i bastit amb el treball de franc dels picapedrers.

Aquí teniu algunes informacions sobre el que trobareu a la ruta:
Àrea d'esplai de la font Trobada
A la font Trobada hi ha un espai de lleure situat en un magnífic entorn natural. L'àrea està equipada amb un aparcament (unes 10 places), taules i l'aigua potable de la font. També hi ha una àmplia àrea per passejar sobre el torrent de Folgueroles. Sobre la font es conserva una bella poesia, que potser no és de Verdaguer però que ens arriba manuscrita entre els seus papers. La presa de la font Trobada és un antic exemple del maneig de l'aigua al torrent de Folgueroles. Es va construir amb l'objectiu d'emmagatzemar aigua per moure el molí de la Sala i regar els horts de la Sala. El curs del torrent de Folgueroles entre la font Trobada i la presa dibuixa la signatura de Verdaguer a partir d'una proposta creada per l'artista Perejaume, amb motiu del centenari de la mort del poeta (2002). S'ha de veure des de dalt.
Gorg de Llitons
En el gorg de Llitons, o gorg de Nitons segons mossèn Cinto Verdaguer, es barregen les aigües del sot de Collsameda i del sot Fosc. En la seva prosa juvenil, Verdaguer descriu els Nitons, uns màgics i aterridors éssers, «negres i banyuts» que viuen en aquest indret i que en dies de temporal persegueixen i ataquen els vianants.
Aquest gorg es manté amagat entre arbres i fullaraca, com si volgués passar desapercebut als ulls humans. Està just a una bifurcació de camins i sota un petit i dissimulat pont: el Pont de la Bruixa
El Salt de la Minyona
El Salt de la Minyona és una de les joies de l'itinerari. Aquest escarpat mirador ens ofereix una de les vistes panoràmiques més impressionants de l'espai natural. A la punta més avançada del mirador, guardant aquest paisatge meravellós, hi ha la Mare de Déu dels Cingles. Aquest mirador és font d'inspiració per a Verdaguer en la composició del poema «La nina del cingle» així com element fonamental en la llegenda popular del Salt de la Minyona, on es narra com una jove donzella, enganyada pel diable, va provar la seva sort saltant al daltabaix del cingle, perquè va creure que així arribaria abans a missa.
Des d'aquí també podeu veure una granja de cavalls o una hípica en què cada animal tenia el seu estable i el seu espai exterior propi i separat dels altres.
El salt de la Minyona ja l'havíem ressenyat fa uns anys com un dels itineraris aptes per a nens a partir de 5 anys, això si, sortint des d'un altre punt.
Capella La Damunt
Les primeres notícies de la capella provenen d'un llegat testamentari que data de 1231 i parla de Sancta Maria Superiore. El temple actual fou ampliat i renovat durant els segles xvi-xviii, de manera que actualment no en queda cap element romànic visible. Al poema «L'Arpa», el poeta Mossèn Cinto Verdaguer relata com acudia a aquesta ermita amb la seva mare. Descriu el paisatge que es veu des de la porta de l'ermita, en especial el Pedraforca que imagina un Vesubi «atapeït de lava» en pondre's el sol damunt seu. Al costat de l'ermita trobem el jardí «Brins d'Espigol» que mostra 29 plantes que apareixen al poemari de Jacint Verdaguer amb aquest mateix nom. El seu poema «Lo pi de les tres branques» inspira als folguerolencs a plantar en un prat proper un fill del centenari Pi de les Tres Branques del Berguedà.

Com que ens vam "saltar" el tram de ruta que passa per Tavèrnoles, hi vam anar en cotxe. És un poble molt, molt petit, però la seva església és molt gran i molt important (estava tancada). Sant Esteve de Tavèrnoles -7- és una joia de l'art romànic documentada l'any 981.

Berta Solanas

NOTA: Els números corresponen als punts assenyalts al Mapa de l'itinerari.


Presa de la Font Trobada

 

La Font Trobada
Cal????

Poema esculpit a prop del gorg de Llitons
Gorg de Llitons, Pont de la Bruixa

Castell de Sant Llorenç del Munt
Turó de la Mina

Salt de la MinyonaMirant a Tavertet, a Sau, al Collsacabra
Font i bassa de Foquers

Sant Esteve de Tavèrnoles

 


Escales de Foquers, cap a Folgueroles
Ermita La Damunt, a Folgueroles
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Folgueroles-Minyona-Tavèrnoles-Folgueroles

ITINERARI

EN COTXE:
L'accès a Folgueroles és, vingueu des d'on vingueu excepte de Vilanova de Sau, per la C-25, per l'Eix Transversal. Heu de prendre la sortida 187 (molt a prop de Vic) i anar en direcció a Folgueroles per la N-141d primer i per la BV-5215 després per entrar al poble.
Allà podeu deixar el cotxe.

A PEU:
Sortim de la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer perl carrer de la Font de la Sala fins al Rigat i la riera de Folgueroles que seguirem tenint-la sempre a la nostra dreta. En aquestg punt -1- hi ha un plafó informatiu. Travessarem la carretera que va a Vilanova de Sau per sota.
El corriol passa per la presa de la Font Trobada -2- que forma un petit llac verdós i després per la mateixa font.
Agafeu la pista que surt de l’aparcament en direcció a Sant Llorenç del Munt i desvieu-vos a la dreta per travessar els camps de l’Ausió. En endavant, el camí circula per pistes amples, envoltades d’alzinars tancats o pinedes de pi roig que us portaran a un petit pont, on es troba el gorg de Llitons -3-.
Seguirem per la pista fins a l’enllaç -curva molt pronunciada a la dreta- que ens duu a Sant Llorenç del Munt -4- , castell del segle x i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Tornem a la pista principal. El camí ara agafa el vermell intens dels conglomerats de la cinglera i continua fins al puig dels Jueus -antenes de la MAT-, on s’obren unes vistes espectaculars de la vall de Sau, el Montseny i el massís de les Guilleries.
Tot baixant la pista cal parar atenció per agafar el pas del Turó de la Mina, un estret corriol per sobre de la N-141d. Des d’aquí, ja veiem el perfil del mirador del Salt de la Minyona -5- , on arribarem seguint la pista formigonada.
L’itinerari segueix en direcció als Munts, es desvia per una drecera a la dreta que esquiva la casa. En arribar a una cruïlla principal, gireu a la dreta seguint el PR-C 40.1.
Camineu ara per pistes emboscades, de bracet al torrent dels Munts. Un tram de camí sembla pavimentat per grans blocs de pedra i és conegut com «la calçada romana», encara que no es tracta d’un enllosat romà, sinó un dels freqüents afloraments de la roca. De baixada cap a Tavèrnoles, passareu la masia del
Compòsit i l’ombrívol racó de la font i la bassa de Foquers -6- .
Nosaltres aquí fem una variant i no passem per Tavèrnoles. Pugem directament els 250 graons de pedra rústica, són les escales de la Foquers.
De tornada a Folgueroles trobareu les alzines sureres, el conjunt més important que hi ha d’aquesta espècie a la plana de Vic. Van ser plantades al segle XVIII. Hi trobareu una escultura de P. Plazuelo gravada amb versos de Verdaguer.
Més endavant haureu de creuar el camp de conreu que mena a l’ermita de la Damunt. I ja estareu a Folgueroles entrant pel camp de futbol i la carretera que porta a Tavèrnoles.

DADES GENERALS:
Temps total: 5:50 hores
Temps descans*: 1 hora
Desnivell acumulat: 450 mts
Distància: 16 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELL PARCIAL

DESNIVELL TOTAL

Folgueroles
543 mts
10:15
Font Trobada
553 mts
10:35
20'
20'
10 mts
10 mts
Gorg de Llitons
638 mts
11:25
50'
1:10'
85 mts
95 mts
Sant Llorenç del Munt
765 mts
12:05
40'
1:50'
127 mts
222 mts
Salt de la Minyona
832 mts
13:00
55'
2:45'
67 mts
289 mts
Descans i fotos
F. 13:20
20'
3:05'
Font de Foquers
500 mts
15:20
2:00
5:05'
-332 mts
Dinar
F. 15:40
20'
5:25'
Església de la Damunt
570 mts
15:55
15'
5:40'
70 mts
Folgueroles
543 mts
16:05
10'
5:50'
-37 mts

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

 

Tornar a dalt
Anar a l'inici