A la fitxa tècnica
Riera de Pineda
9 de juny de 2019: no només hi ha costa al Maresme
A la sortida anterior
A la sortida següent


Curtíssima matinal, poc desnivell, però més de 9 quilòmetres. I a prop de casa. Ingredients per a una sortida per a tots els púbics. Pineda de Mar no és un poble dels més macos del Maresme ni té fama per tenir les millors platges i té al costat Calella, que en té molts hotels i molts turistes. Però Pineda té una riera que fa que l'horta i els cultius del voltant tinguin importància. A més, al voltant de la riera s'hi van comptar fins a 11 molins fariners (un dels quals es pot veure fent aquesta ruta), molts forns de calç (també veureu un rehabilitat) i un aqüeducte romà, el de Can Cua.

Punts d'interès de la ruta:

ELS MASOS:
La vall de la riera de Pineda compta amb un nombre considerable de masos l’origen dels quals se situa en plena edat mitjana. En aquest espai trobem els més representatius del municipi. Tenim els exemples de can Cassola, can Castellar, ca n’Oliver de Sitjar i can Palau de la Guitarra, entre d’altres.
Cal destacar, per les seves dimensions, la masia de can Cànovas 4 . Del conjunt de construccions sobresurt la casa, de nal del segle XVI, adossada a la qual hi ha la torre de planta quadrada. Estructuralmen és una masia amb coberta a dos vessants, formada per tres crugies perpendiculars a la façana principal. El portal és de punt rodó, adovellat, amb pedra ben treballada, igual que les llindes i els brancals de les
nestres

LA FONT DEL FERRO:
El paratge es troba en una fondalada sota Sant Pere de Riu, dins els dominis de l’antic mas de Can Marquès. Hi discorre una torrentera que desguassa a la riera de Pineda. A pocs metres, tot salvant la torrentera, en època romana es bastí una arcada que forma part de la mateixa conducció d’aigua que el tram d’aqüeducte de can Cua.

MOLÍ I FORN DE CALÇ DE CAN MARQUÈS:
El de Can Marquès és un dels nombrosos molins –n’hi ha onze de documentats– que, al llarg dels segles, han solcat la riera de Pineda. És una construcció amb una estructura molt modesta, de planta baixa rectangular i amb teulada d’un únic vessant. El complementa una bassa amb els contraforts encara ben visibles. Hi ha una citació del molí del 1505, però és probable que, per la seva situació, fos el mateix que l’any 1066 s’esmenta en l’acta de fundació del monestir de Sant Marçal de Montseny.
El forn de calç fou bastit per la cocció de pedra calcària. Tot i que al Montnegre els materials geològics predominants són de caràcter magmàtic, com el granit, en aquest sector de la vall es produeixen aoraments calcaris. El forn és una mena de gran olla troncocònica amb la base inferior més ampla. Les utilitats de la calç cuita eren diverses: es feia servir de morter per a la construcció, per emblanquinar i desin fectar parets, per a l’agricultura, com a producte medicinal, etc.

ERMITA I VOLTANTS DE SANT JAUME:
Al voltant de la font de Sant Jaume s’apleguen diversos elements arquitectònics d’interès. Hi ha l’ermita dedicada al sant que dóna nom al paratge, bastida l’any 1885, i la torre de Sant Jaume, adossada al mas Castellar, una de les moltes torres de defensa construïda al llarg de tota la costa entre els segles XIV i XVII. La torre està en una finca particular i no es pot visitar.
A la part inferior de l’esplanada de Sant Jaume 12 hi ha les restes de l’antic molí fariner. Es tracta del molí fariner més proper a la costa i l’únic que no es troba a tocar de la riera. Aquest indret és un espai dedicat a la celebració d’aplecs, especialment sardanístics. El primer del qual es té notícia s’organitzà l’any 1905 per commemorar la diada de Sant Jaume.

Aquestes informacions estan extretes del Parc del Montnegre i el Corredor, és l'excursió senyalitzada com a SL-C 101.


Xumberes
Cultius als voltants de la riera de Pineda

Pou de glaç
Pas per sota de l'autopista i, al fons, la depuradora

Font del Ferro
Aqüeducte romà de Can Cua

Forn de calç de Can Marquès

Molí fariner de Can Marquès
Ermita de Sant Rafael


Molta pena fa el seu estat, interior i exterior

Pas sota l'autopista
Super casa al costat de l'ermita de Sant Jaume


Ermita de Sant Jaume
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Per la riera de Pineda

ITINERARI

EN COTXE:
Des del nord o des del sud, heu d'arribar a Pineda de Mar, a l'alt Maresme. I ho podeu fer per l'autopista C-32 -sortida Calella-Pineda- o bé per la N-II. I aleshores aparqueu. Si no heu de visitar després Pineda, busqueu l'escola pública Jaume I que està molt a prop de l'inici del recorregut. Si us voleu quedar al poble, vosaltres mateixos.

A PEU:
La sortida és des de l'església de Santa María -1- o des d'on pogueu aparcar. Nosaltres ho vam fer a l'altra banda de la N-II al costat de l'escola pública Jaume I. Pel carrer Lluís Vives i d'Eugeni d'Ors arribeu a una pista que és el camí històric de la Rectoria Vella -2-.
Seguim el camí fins a enllaçar, després d'un descens, amb la carretera d'Hortsavinyà que seguim uns metres fins trobar un camí a ma dreta que ens torna a endinsar en els camps de conreu. En suau pujada ens anem separant de la riera. Arribem a una zona boscosa que s'estén als vessants de ponent del turó de la Guàrdia. De camí passem a corriol i el bosc ara és una pineda. Aquí tenim bones vistes de Can Cànoves -4-, de la torre de Sant Jaume (privada) de l'aqüeducte romà de Can Cua -3- i de la vall.

A poc a poc, la vall s’estreny i arribem al congost on se situa el viaducte de l’autopista C-32 i la depuradora d’aigües residuals de l’Alt Maresme Nord -5- . El corriol no perd la traça i penetrem en una zona més muntanyosa i boscosa presidida per l’església parroquial de Sant Pere de Riu -6- , d’origen romànic, que queda per sobre nostre.

El paratge es troba en una fondalada sota Sant Pere de Riu, dins els dominis de l’antic mas de Can Marquès. Hi discorre una torrentera que desguassa a la riera de Pineda. A pocs metres, tot salvant la torrentera, en època romana es bastí una arcada que forma part de la mateixa conducció d’aigua que el tram d’aqüeducte de can Cua.

Passada la font, el corriol ens porta a la pista cimentada que puja cap a Sant Pere de Riu; nosaltres la seguirem en sentit descendent. Aviat ens trobem, a la dreta, el molí fariner restaurat de Can Marquès -7- i, al cap d’uns cinquanta metres, creuada la riera, el forn de calç de Can Marquès -8-.

Deixarem el forn a la dreta per seguir el camí i remuntar l’obaga de la muntanya de Montpalau. La pista continua, en franca pujada, descrivint revolts i és franquejada, a banda i banda, per alzinars esponerosos que s’esclarissen a mesura que guanyem alçada ns a assolir el coll dels Altars (192 m-)- 9 . En aquest punt neix el corriol que dóna accés, carena amunt i fora del circuit, al cim de Montpalau -10- . Allà trobem els vestigis del castell del mateix nom, amb els murs
sòlids del segle XV.

Des del coll dels Altars davallarem per la solana, per una pista de pendent pronunciat, on les pinedes de pi pinyer, algunes atzavares i un terreny inconfusiblement saulonenc ens condueixen ns a l’ermita de Sant Raflel -11 . Seguirem per la pista ns a arribar a l’esplanada de can Martorell, lloc on hi hagué l’abocador de Pineda, clausurat i parcialment restaurat l’any 1994.
Agafem el corriol de la dreta, que passa per una petita zona boscosa, travessem l’autopista per sota i deixem enrere algunes hortes finns a trobar el conjunt
patrimonial de Sant Jaume.

A partir d'aquí no seguim el track que teníem i que us podeu baixar sinó que seguirm recte cap al mar, cap a Pineda. El primer que trobem és una supercasa increïble. Estem a l'avinguda Jaume I i, seguint-la, arribareu a la zona urbana i a la N-II.
També podeu seguir el track i tornar a desfer el camí fet a l'anada.

-Els números es corresponen amb els que hi ha al mapa adjunt.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:35 hores
Temps fotos i visites: 20'
Desnivell: 180 mts
Distància: 9,1 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELL PARCIAL

DESNIVELL TOTAL

Aparcament
20 mts
9:50
Font del Ferro
56 mts
10:50
1:00'
1:00'
36 mts
36 mts
Coll dels Altars
193 mts
137 mts
173 mts
Ermita Sant Jaume
48 mts
12:15
1:25'
2:25'
-145 ms
-28 mts
Aparcament
20 mts
12:25
10'
2:35'
-28 mts
----


TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici