A la fitxa tècnica
Volta per Tiana
30 de març de 2019: massa curta
A la sortida anterior
A la sortida següent


Farem avui una ruta pels voltants de Tiana, molt a prop de Barcelona. Per tant, zona bastant urbana tot i que amb polígon industrial i cultius, preferentment flor (hivernacles i vinya.

Abans de la verema veurem les vinyes i els seus ceps de pansa blanca i rosada esperant la propera veremada.
Les vinyes ja es coneixien a l'època dels laietans (ibers), però van ser els romans, a partir del se­gle ii aC, els que van introduir-les definitivament com a conreu vegetal. A Tiana, al voltant de l'ermita de l'Alegria, hi havia un seguit de vil·les romanes, com ara Can Fàbregas, El Rocar, Can Llinàs... Les vil·les (villae) romanes, amb una extensió d'unes vint-i-cinc hectàrees, es donaven als llicenciats veterans de l'exèrcit romà i ocupaven zones planes i protegides al costat d'un torrent, mirant cap al sud. Els masovers practicaven un mescla de vinyes i pinedes. La fusta s'utilitzava per a la construcció i la llenya per a les guixeres (a les bòbiles i als forns de calç es feia terrissa i vidre). La plantació de pins va provocar la gran extensió del pi pinyer actual.

La zona del Rocar, cap a la mitat de l'excursió té dos components: d'una banda el sauló del terra (format per granit desfet per l'erosió química) i de l'altra els blocs de granit encara sencers. Formen unes imatges molt xules.

L'excursió pròpiament dita acaba al cementiri de Tiana situat al costat de l'ermita de l'Alegria. Esteu al nucli urbà però ens quedava un bon tros per arribar on havíem aparcat el cotxe.


Canyes al Torrent de Can Gil
Hivernacle
El Rocar


Cementiri de Tiana
Antics estables
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

El Rocar, voltants de Tiana

ITINERARI

EN COTXE:
Per arribar al punt de sortida hem d'anar a la B-20 en el tram del Maresme comprès entre Badalona i Masnou (conegut com a Pota Nord) i agafar la sortida 23 Montgat-Tiana. Allà enllaçarem amb la BV-5008 cap a Tiana.

A PEU:
Baixem pels carrers Castellar, Escalfape, Can Gaietà i Ciutadella fins a l'escola de Música de Tiana on agafarem la riera d'en Font que ens portarà al restaurant Can Roca. Seguim per la pista fins al torrent de Can Gil on trobem canyes i restes de vegetació de ribera.fins al barri de la Virreina i pugem fins el capdamunt on hi ha un punt d'informació del Parc de la Serralada de Marina -2-, plafó. Aquí agafem un corriol que trenca a l'esquerra, seguirem les fites que travessen uns camps amb ginestes i després d'una pujada suau arribarem fins a una pista on hi ha una pineda amb brolles i un parell de magnífics exemplars de boles granítiques.
Tot seguint la pista arribem a una corba tancada amb un encreuament des d'on surt el camí del Mig d'Alella; -3- seguim a l'esquerra el camí que careneja i ens enfilem per una pujada una mica costeruda, que ens condueix a un turó amb blocs granítics dispersos (el Rocar) -4- . Aquí podem gaudir d'unes belles panoràmiques del Maresme, Sant Mateu i el mar, d'una banda, i el terme de Tiana i el Barcelonès, de l'altra.
El passeig per la carena que creua el coll de Vendrans -5- ens condueix fins a un encreuament de camins al peu del turó del Bessó -6- , envoltat de conreus de vinyes que s'estenen cap a la vessant meridional d'Alella.
Des del coll del turó anem carenejant i, a l'alçada d'una urbanització d'Alella -7- , girem cap a l'esquerra; sense perdre alçada seguim el corriol tot vorejant el vessant de la muntanya fins al turó. Ens trobem en un paisatge on predominen matolls, prats secs i restes de troncs testimonis del pas del foc que va cremar gran part del terme de Tiana l'estiu de 1994. Al cap d'un quart d'hora arribem a una petita carena on podem gaudir d'una bona vista de l'itinerari transcorregut i del que ens queda per recórrer. Travessem la zona de les Comunes -8- amb pujades curtes però feixugues. Des d'aquest punt tot és baixada fins a l'ermita de la Mare de Déu de l'Alegria -9- ja dins del nucli urbà de Tiana.

Els números corresponen als que apareixen al mapa adjunt, tret de les rutes del Parc de la Serralada de Marina de la Diputació de Barcelona, en aques cas la SL-C 96 anomenada El Rocar

DADES GENERALS:
Temps total: 3:05 hores
Temps descans*: 40'
Desnivell acumulat: 200 mts
Distància: 7,8 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

 

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

   
Tiana, Escola Lola Anglada  
9:30
El Rocar  
10:30
1:00'
1:00'
   
Descans
 
Fins 10:45
15'
1:15'
Mare de Déu Alegria  
12:00
1:15'
2:30'
Descans i pica pica
 
Fins 12:20
20'
2:50'
Tiana, ajuntament  
12:35
15'
3:05'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici