Coves i abrics de la Vall
6 de setembre de 2020
 
 

Font: Generalitat de Catalunya.


Els habitatges medievals més importants es coneixen com a «Coves de la Vall»: un conjunt de 7 balmes, dues d'elles són l'Abric de Can Castellví i l'Abric de Can Ximet.
Val a dir que nosaltres no vam veure les pintures que es descriuen a continuació.

• L'Abric de Can Castellví o Balma 6 de les "Coves de la Vall": Abric de 8 m de longitud, 2 m de fondària i 1 m d'altura, amb representació de pintura rupestre al sector dret (26 figures: quadrúpedes). Protegit com Patrimoni de la Humanitat); i:

• L'Abric de Can Ximet o Balma 7 de les "Coves de la Vall": Abric de balma obrada de ?ns a 3 pisos d'alçada, exemple d'hàbitat troglodític a l'edat mitjana, d'aprox, 20m longitud, 10m fondària i 10m d'altura mitjana. Està bastit adossant-se a la balma. El seu interior alberga una sèrie d'estructures excavades a la roca: escales, forats de bigues i dos grups de sitges considerades d'època medieval. Els motius pintats se situen en l'extrem esquerre de la cavitat, per sobre les restes de la primera sitja. En altres punts de l'abric s'observen restes de pigment. Possiblement habitats des de l'Edat del Bronze, les restes d'edificacions actuals són d'aprox. el segle XII. Protegit com Patrimoni de la Humanitat.

Descobert el 12 d'octubre de 1984 per Albert Rubio i Victòria del Castillo durant el transcurs d'una visita als conjunts rupestres dels Segarulls i de Can Castellví. Documentat exhaustivament dins el projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya, l'any 1987. Posteriorment, durant la realització de la Carta Arqueològica de l'Alt Penedès (1989-1990), l'equip d'arqueòlegs que portava a terme aquesta tasca descobrí un nou motiu pictòric.

• Localitzada entre la Balma 2 i la Balma 3 hi ha una gran pedra de forma semiesfèrica i planta circular que pot tractar-se d'un molí de sang o de tracció animal.

Es veu clarament que l'indret va ser utilitzat d'antic per l'home i l'adequació per viure-hi (sitges, cisternes, escales, restes d'un trull, i restes d'encastaments per murs i bigues) i, per tant, té un gran valor arqueològic.


Al mateix temps, és una zona d'escalada, tot i que algunes vies ja estan desmontades. No sembla que siguin activitats complementàries.


Tornar a dalt
Anar a l'inici