A la fitxa tècnica
Passarel·les d'Alquézar
12 d'octubre de 2020: Bonic passeig per literalment, per sobre del Vero
A la sortida anterior
A la sortida següent

És un dels grans atractius d'Alquézar, a més, per què és molt accessible. En un parell d'hores i sense gran esforç passes per l'Estret del Vero aprofitant unes pasarel·les muntades a sobre del riu. Si des de dalt ja es veu que és una passada, la passejada ho corrobora i, a més, estàs a dins, estàs a sobre. Hi ha unes quantes bassetes a les que et tiraries sense pensar-ho, val la pena anar-hi.

El recorregut té el seu origen en els anys 20 del segle passat. Van fer com una represa a la part estreta del riu, entre parets, i una central per aprofitar la força de la caiguda de l'aigua per produir electricitat per al poble. Tenien poques hores al dia i per només una bombeta, pero tenien llum elèctrica. La qüestió era que el responsable de la central (a la que es podia accedir més o menys caminant des del poble) havia d'anar fins a l'azud per obrir, tancar, manenir-lo, etc. I van fer les primeres passarel·les encara visibles sota les actuals. Després la central va quedar abandonada i les passarel·les també, fins que van pensar que podien tenir un ús turístic.

Ara tenen dos trams, un fins a la central i el següent -del 2015- fins al mirador. En total, són 3,1 kms i uns 160 metres de desnivell des del poble. L'accés està regulat amb un cupo de 30 persones cada mitja hora. L'entrada val 3€ online i 4€ si la compres a l'entrada o a l'ajuntament que està al costat.
Les passarel·les tenen una web pròpia on es poden comprar les entrades i teniu més informació a la web turística del Somontano.

Ho vèiem des de la finestra de l'apartament
La colegiata

Barranc de Payuala que va a donar al Vero i per on baixarem a les passarel·les

 Paisatge de la baixada al Vero pel barranc de Payuala

Cova de Picamartillo, s'ha de passar el Vero per arribar-hi

I comença l'espectacle....
El camí passa per dins d'una cova

Et queden sense paraules...
Assud sobre el VeroEs veu la primera passarel·la que anava des de la central fins a l'assud

Central en desús
Ja estem en el tram nou


Bonic i impressonant

Sense passarel·les, impossible passar

Ja som al final, veiem el congost i la colegiata
Pont de Fuendebaños i camí a Asque

De tornada, toca pujar, primer pista amb molta pols
Després, camí entre oliveres centenàries
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Passarel·les del Vero

ITINERARI

EN COTXE:
Fins a Alquézar (Osca). Des de l'autovia A-22 (Lleida-Osca) tenim dues opcions:
. Sortir pel quilòmetre 51 (la sortida té el mateix número) i anar per la N-240 travessant Barbastre i aleshores agafant la A-1232 fins a Alquézar.
. O bé sortir per la sortida 77 i anar direcció a Abiego per la A-1229 fins a Adahuesca i després passant per Radiquero arribar a Alquézar.

El poble té diferents aparcaments gratuïts que, en dates assenyalades, estan molt plens. NO es pot circular per l'interior d'Alquézar ja que és Conjunto Histórico-Artístico des de 1982.

A PEU:
El camí comença a dins del poble, al costat de l'ajuntament i del forn O'Forno. És un itinerari d'un sol sentit, circular per tant.
Primer hi ha la baixada a la llera del riu amb l'opció de travessar-lo i anar a la cova de Picamartillo. Tornem i enfilem la primera part de les passarel·les fins a la central elèctrica. Després ve una de corriols i la part final, nova, més passarel·les fins al Mirador del Vero.
Abans hi havia l'opció de fer un recorregut més curt però el camí està tallat.
Al final, quan ja s'acaben les passarel·les i ja s'ha passat pel Mirador hi ha l'opció de tornar directament a Alquézar o d'anar a mirar el Pont Romànic de Fuendebaños sobre el Vero i que està en l'antic camí d'anar a Asque.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:20 hores
Temps descans*: 30' + fotos
Desnivell acumulat: 160 mts
Distància: 3,1 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Inici recorregut
8:33
Cova Picamartillo
8:55
22'
22'
Central elèctrica
9:25
30'
52'
Final recorregut
9:48
23'
1:15'
Pont Fuendebaños
10:03
15'
1:30'
Descansant i badant
Fins 10:23
20'
1:50'
Apartament
10:53
30'
2:20'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici