Anar a l'inici
Tornar a la sortida
Diumenge 28 de març
 

Què vam fer?

. excursió "Pels dominis del Gall Fer": bordes de Virós, Refugi del Gall Fer, bordes de Buiro, mirador de les Fargues, bordes de Virós, sota l'atenta mirada del Monteixo (que deixem per a l'estiu quan no hi hagi neu). Té pàgina pròpia.
. visita -en cotxe- a Norís i Tor (no vam trobar cap persona i només ens vam creuar amb dos vehicles)
 

 

La Noguera de Tor
Ha excavat una gorja espectacular de camí cap a Tor. Abans del desviament a Norís, la carretera passa per sobre del riu i es pot admirar el que ens ha deixat.
No està clar per què molts dels rius del Pallars es diuen Noguera. Hi ha diverses hipòtesis: des que és un nom que deriva de l'eusquera, que es refereix a curs d'aigua ràpid o que derivi el nom per la presència de nogueres. Fins i tot en va escriure en Camilo José Cela.

La Noguera de Tor

Norís
Nucli situat als dominis de la Noguera de Tor, a 4 kms des d'Alins per una carretera molt estreta. Només 1 o 2 cases habitades tot l'any. No vam trobar a ningú. La llum la tenen d'una petita central i de les plaques fotovoltàiques que contrasten amb la resta de l poble de cases més aviat en mal estat. Hi ha l'església de Sant Serni i al mig de la plaça l'escultura d'un arbre de ferro, també de les fires que es fan des de 2014 a Alins com a centre.

Norís encaixonada
Reivindicació i antena

Necessita una rehabilitació
Arbre de ferro

Paller
Alguna casa si que està renovada

Tor
Nucli al que no hi arriba la carretera asfaltada, sinó una pista que, a trams, està en molt mal estat. En una curva vam trobar una mica de gel i neu però es passava molt fàcilment. Està a 1.649 mts d'alçada sota el Roc de Sant Pere on hi ha algunes restes del castell de Tor. És dels pobles més aïllats del Pallars. No vam trobar ningú.
Des d'aquest poble, per la pista del coll de Cabús s'hi arriba fàcilment a Andorra (quan no hi ha neu).
El poble és conegut per tres assassinats que hi va haver al segle XX, conseqüència de les lluites de les 13 famílies del poble pel control de les terres comunals a partir d'un acord de 1896 quan es funda la Societat de copropietaris de la Muntanya de Tor.
En Carles Porta ho recull tot en un reportatge pel 30' de TV3 (Tor, la muntanya maleïda. 1997) i en un llibre: "Tor: tretze cases i 3 morts".

Millor a les fotos que al natural

Abandonada????

Un poble amb molta història


En temps, era un bar
Sant Pere de Tor