A la fitxa tècnica
Turó de l'Home
27 de febrer de 2021: i vall de Montalegre, de Badalona
A la sortida anterior
A la sortida següent


Ens deixen sortir de Barcelona ciutat, quina sort. Però no podem anar més enllà del Barcelonès, i això només inclou 5 municipis. Aprofitem per anar fins a Badalona a conèixer un cim que no sabíem ni que existia: el Turó de l'Home. 364 mts d'alçada que ens permeten veure el Barcelonès des de l'aire i la Vall de Montalegre.

Tot i ser muntanya baixa, és un recorregut molt variat, caminarem a través de corriols, camps, rieres i pistes més amples. Així mateix, la vegetació es força canviant: des de boscos de pi blanc i pi pinyoner, i garrigues a petites extensions de feixes de vinyes abandonades. I passem per diversos elements patrimonials com el castell de Godmar (amb elements romànics dels segles Xii i XIII) ) on ara hi ha un pitch and putt o la masia de Can Miravitges que ara és l'Escola de Natura Angeleta Ferrer. El nom de Can Miravitges deriva del cognom Bellvitges, corresponent un propietari del mas de mitjan segle XVIII. Durant el segle XIX va viure una època de gran prosperitat gràcies a la producció d'aiguardent, que s'exportava a Amèrica del Sud. També passa molt a prop de Can Ruti, el gran hospital de referència de la regió Metropolitana Nord

Deixem per a un altre dia la visita al Turó d'en Boscà on hi ha un poblat ibèric. La seva construcció es remunta al segle IV i va ser ocupat fins al segle I abans de Crist, quan els romans funden la ciutat de Baetulo (Badalona). Aquest petit cim el veiem a la nostra esquerra just a l'inici de la ruta mirant cap a Barcelona. La carretera que puja a Can Ruti passa molt a prop.

El track que adjuntem comença a dins de Badalona però nosaltres vam decidir sortir de la urbanització Mas Ram, a l'altra banda de la Ronda de Dalt per no fer camí dins de la ciutat. Trobem un error al track ja que situa la masia Can Miravitges en dos punts, el correcte és després del castell de Godmar.

Aquí teniu més informació (del Parc de la Serralada de Marina) sobre aquest itinerari.


Abocador a la Riera de Pomar
Turó d'en Boscà on hi ha un poblat ibèric

Castell de Godmar
Entrada tancada a Can Cabra

Can Miravitges -esquerra- i Ca l'Arquer -dreta-
Camí


Estació elèctrica al costat de Can Ruti

Vegetació mediterrània
Vistes al Barcelonès

Vistes sobre Can Ruti i l'Institut d'investigació contra la leucèmiaAl coll, i grimpadeta abans del Turó de l'Home


Hem fet cim...
Dipòsit d'aigua decorat
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Turó de l'Home -Badalona-, 364 mts

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Aparquem al carrer dels Tarongers de la urbanització Mas Ram de Badalona. Sortida 22 de la Ronda de Dalt venint de Barcelona (i passar a l'altra banda per un pont) o 23 si veniu de Mataró.

ITINERARI A PEU:
Per un pas només per a vianants, sortim a l'Avinguda Llenguadoc -paral·lela a la Ronda de Dalt-, girem cap a la dreta fins a la Riera de Pomar on tornem a girar a la dreta. A l'arribar al Pitch amb Putt el cami queda tallat i agafem el que surt a l'esquerra per salvar la finca del castell de Godmar. Girem de nou a l'esquerra i després d'una pujada, girem a la dreta seguint el cartell indicador de la masia de Can Miravitges -ara convertida en aula de natura- que deixarem a la nostra dreta.

Seguim camí amunt i passem pel costat d'una central elèctrica i de Can Ruti (ens queda a la nostra esquerra). Ara ve quan el camí s'enfila fins arribar un coll. Aquí el track va,al Mirador de la Vall de Montalegre o del Sacrifici d'Abraham, però nosaltres tirem dret amunt -esquerra- cap al cim del Turó de l'Home -el track puja al cim per la pista per la quan nosaltres baixarem-. Just a l'arribar a dalt hi ha una petita grimpadeta sense cap dificultat.

Tenim la Vall de Pomar, Can Ruti i el Barcelonès mirant cap a Barcelona i la vall de Montalegre mirant cap al Maresme.

Baixem del cim per la banda muntanya per un corriol fins a trobar una pista que prenem cap a la dreta. La seguim i girem més endavant a l'esquerra cap al Mirador del Sacrifici d'Abraham. El deixem a la nostra esquerra i continuem baixant per un corriol entre el bosc que baixa força dret. El camí ens porta a la banda de dalt de Mas Ram. A l'esquerra deixem el restaurant Mas Vestit. Trepitgem ja asfalt i agafem un caminet a la dreta per anar fins un dipòsit d'aigua tot decorat. Tornem i davallem fins a trobar el vehicle.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:30 hores
Temps descans*: 25'
Desnivell acumulat: 257 mts
Distància: 7 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Urbanització Mas Ram
102 mts
9:20
Estació elèctrica
9:50
30'
30'
Turó de l'Home
364 mts
10:32
42'
1:12'
Esmorzem
F: 10:52
20'
1:32'
Dipòsit d'aigua Mas Ram
11:38
46'
2:18'
Urbanització Mas Ram
11:50
12'
2:30'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici