A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica
Mina Victòria
19 d'agost de 2021: des de la Bassa d'Arres
A la sortida anterior
A la sortida següent


Aquesta és una de les excursions de dificultat moderada (entenent que són sortides familiars) que proposa el Conselh Generau d'Aran. Ells proposen sortir a peu des d'Arres de Sus però nosaltres vam pujar en cotxe fins a la bassa d'Arres, un bonic lloc on hi ha també un aparcament. Ens va fer gràcies pel fet de poder visitar una mina per dins. Aquest aparcament té una capacitat màxima regulada (si consideren que està ple, no et deixen passar del poble), almenys aquest 2021. Hi ha una aplicació per consultar si està ple o no. També es pot mirar a la web. En altres aparcaments de la vall s'ha de reservar plaça.

Per a fer la visita a la Mina Victòria t'has de presentar a la sala de màquines on es compren les entrades (no es poden reservar). Les visites són d'11 a 14 hores. Fan grups de més o menys 20 persones i si el grup està ple, te n'has esperar al següent. T'equipen amb casc i llum (no en tenen pels 20, així que és bo portar-ne un frontal o lot). Per això vam voler anar d'hora i vam encertar: el tercer cotxe a l'aparcament, la bassa sense gent (preciosa) i el primer grup de la visita.

Així vam poder aprofitar també la resta del dia: dinar a Vilamós, visita al poble i a l'Ecomuseu Ço de Joanchiquet (la casa dels més rics del poble -ja sabem que les cases dels pobres no es conserven) i visita a Arties i a la seva església, Santa Maria d'Arties, important sobre tot pel retaule i escultures gòtiques i per les pintures murals del judici final. Està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional

La vista i/o caminada al voltant de la Mina Victòria et permet visualitzar la dura vida dels miners i mineres i les seves famílies. N'havien arribat a treballar unes 200 persones entre els que ho feien dins de la mina i les que netejaven el material abans d'enviar-lo a França. Va funcionar del 1907 fins el 1953 quan el preu de la blenda (sulfur de zinc) va caure al mercat i el cost d'extreure-la era superior. El material es baixava des de la mina fins a Bossost per uns telefèrics (balances) de les que es conserven algunes restes. Els treballadors pujaven i baixaven a peu. A la sala de màquines hi ha una petita però interessant exposició del que havia estat el treballa a aquesta mina. A la Vall d'Aran també hi ha les mines de Liat i, a prop de la Victòria, la mina Margalida, que no es poden visitar per dins.

Berta SolanasBassa d'Arres
Pista de baixada a la mina

Casa del capatàs
Galeria Sipeyre, 503 mts
 
Tornar a dalt
Galeria Sacosta, 120 mts, la que es visita
Restes de blenda
 
Tornar a dalt
Interior de la galeria
Tornar a dalt
Antiga entrada a un filó.
Apuntalada per perill d'esfondrament
Balança Desaux, a 1.475 mts. Portava el material fins al 1.300 mts (Balança Milagros) d'on s'enviava a Bossost.

Galeria Desaux, al filó Nord-est, 340 mts
Tornar a dalt
Entrada galeria núm. 5
Casa dels obrers especialistes

Quan tornem a la bassa, l'aparcament està ple de cotxes. Mirem l'aplicació i, efectivament, està en vermell, ja no hi pot pujar ningú. I a Arres de Sus hi ha una persona que controla.
A la bassa,mengem una mica i baixem cap a Vilamós on dinem i aprofitem per a fer una visita al poble, a l'església i a l'Ecomuseu Ço de Joanchiquet. Més tard visitem també Arties i la seva bonica església de Santa Maria

VILAMÓS

Església de Vilamós
Pila baptismal
Lápides funeràries romanes
   
Tornar a dalt
ECOMUSEU ÇO DE JOANCHINQUET

Ecomuseu Ço de Joanchiquet
Cuina i foc a terra

Detalls de les habitacions
Tornar a dalt
Golfes
Estable

ARTIES, ESGLÉSIA DE SANTA MARIA

Torre del castell, el poc que queda i campanar de Santa Maria
Sant Jaume, escultura gòtica
Pintures murals comparades amb les d'El Bosco
   
Tornar a dalt
Cor de l'església de Sant Maria
Retaule gòtic, recentment restaurat
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Mina Victòria

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Excepte que vinguem de França, per arribar a la Vall d'Aran ho hem de fer pel túnel de Vielha o per la Collada de la Bonaigua. En tots dos casos, hem d'arribar a la capital de la Vall i anar cap a França per la N-230. Arribats al Pont d'Arrós agafem cap a Vilamós (LV-5055), una carretera que amb unes quantes paelles agafa molta alçada. Passem Vilamós i seguim cap a Arres de Sus. Travessem també aquest poble i seguim fins a la Bassa d'Arres, on s'acaba la carretera asfaltada i on hi ha un aparcament.

ITINERARI A PEU:
Tirem uns metres avall per la carretera o per la dreta de la bassa fins a un trencall a la dreta. És la pista que, en forta baixada, ens portarà fins a la sala de màquines de la mina, on hem d'agafar els tickets per la visita que, a partir d'aquest moment, és guiada.
D'aquí surt un caminet que va pujant i pujant. Primer trobes l'entrada de la galeria Sscosta núm. 4, que és la que es visita i després altres entrades (barrades) a la mina i també estructures exteriors. El camí puja bastant dret fins a la bassa.

Si no es vol visitar la mina, el recorregut es pot fer per lliure. Hi ha cartells explicatius del elements que es poden veure i de l'activitat minera de la zona en un passat no tant llunyà. El track que adjunto surt de Arres de Sus, però es pot arribar en cotxe sense problemes fins a la Bassa d'Arres.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:35 hores
Temps espera i visita mina: 1:15'
Desnivell acumulat: 138 mts
Distància: 4 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Bassa d'Arres
1.560 mts
10:00
Entrada Mina Victòria
1.422 mts
10:35
35'
35'
-138 mts
Visita mina
Fins 11:50
1:15'
1:50'
Bassa d'Arres
1.550 mts
12:35
45'
2:35'
138 mts

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACK GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici