A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica
Vall de Mur
5 de setembre de 2021: Sant Llorenç del Munt des de Sant Llorenç Savall
A la sortida anterior
A la sortida següent


Si deixem de banda el recorregut d'aquesta excursió -que explicarem més endavant- el que caracteritza aquesta sortida és la gent que trobem a la muntanya. La major part del temps, estem gairebé sols. En canvi, quan compartim camí amb els que fan Montcau-Mola o Mola-Montcau, trobem moltíssima gent, massa pel nostre gust.

De l'excursió, el que destaca són les vistes que tens durant tot el recorregut del vessant est del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac. Per nosaltres va ser una ruta bastant pesada. Primer el tram des de Cadireta fins a la Morella, a vegades perdedor, sempre arrapats a la muntanya, amb pujades i baixades, a cops a 4 grapes. I després la pista des que s'acaba la baixada forta des del Morral del Drac. La pista no s'acabava mai.

L'accés al cim té lo seu. Primer una placa inclinada de conglomerat per la que vas de quatre grapes i després per un pas de semi-escalada que es pot superar amb l'ajuda d'una corda. En el nostre cas, pel cansament i per l'estat de la corda, decidim no fer els pocs metres que ens faltaven per arribar a dalt de tot.

La part central del recorregut és planer, passant alguns elements interessants:
. Les casetes del Bofí. Una gran bauma que es va fer servir a l'edat mitjana com a corral del mas del mateix nom. Durant les carlinades va servir de refugi i amagatall de la moneda falsa fabricada als Òbits.
. L'Avenc del Daví. Té una profunditat de 65 metres i és casa de milers de ratpenats. Accés restringit durant bona part de l'any.
. Els Òbits. Son unes baumes situades sota la carena dels Òbits (la tercera cota de Sant Llorenç del Munt i l'Obac). Aquí d'haurien localitzat unes sepultures datades entre finals de l'època romana i l'inici de la medieval. A la més septentrional es va localitzar maquinària per a fabricar moneda falsa.

Ja als peus de la Mola i passat el Morral del Drac, girem a l'esquerra per, en forta baixada, desfem la major part del desnivell. Quedarà, al final, una llarga pista per tornar als vehicles.

Berta Solanas


Mas Daví, amb la Morella a sobre
Trobat vora la font del Daví


Lluís arribant a la Cadireta
Antic forn
Tornar a daltDes de la Cadireta: la Morella de Daví a l'esquerra i a la dreta (Mola, Morral del Drac i el de les Nou Cabres)

Passem per sota d'aquest paredon
Cap a Sant Llorenç Savall des de la Morella
Tornar a dalt

 


Tram final de la Morella (amb cordes) i vistes cap a els Òbits i la Mola

Canal de la Revella, tallat
Bauma/Castes del Bofí
Tornar a dalt


Baumes dels Òbits

Morral del Drac
Ermita de Sant Agnès
Tornar a dalt


Entrada a l'ermita
La Mola des de Santa Agnès

Sant Pere de Mur
Mas Dalmau

Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

La Morella del Daví, 890 mts

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
A la carretera que va de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall (B-124) entre el quilòmetre 17 i 18 i en d'una curva tancada a la dreta just abans de passar el Pont sobre la riera de la Vall d'Horta surt una pista a l'esquerra. A uns centenars de metres trobem un aparcament a la dreta (nomes 7 places).

ITINERARI A PEU:
Sortim de l'aparcament a la pista i a l'altre marge agafem un corriol molt fressat que surt a ma esquerra fins arribar a una pista al final de la urbanització de las Marines. Tirem amunt i a la bifurcació seguim recte sense agafar el ramal de la dreta.
Hem seguit el relat que Toni Planas té penjat a Wikiloc. Amb el relat i el track arribareu al coll de Palomeres, al Mas del Daví, a la font del mateix nom (seca) i al corriol que s'enfila a turó de la Cadireta (747 mts). A més de la citada ressenya, fins a la Morella s'han de seguir les fites i les marques vermelles, tot i que hi ha moments que el camí no es massa clar. Hi ha dos moments en què unes sirgues ajuden a superar uns passos. El primer és bastant fàcil, el segon ja és gairebé a dalt del cim just després d'uns passos una mica exposats. Nosaltres estàvem ja cansats i no ens vam fiar de les cordes.
Desfem l'últim tram -a quatre grapes- retornem a la cara sud. Girem a la dreta. Pel caminet, deixarem a la dreta el camí de la Canal de la Revella (ara barrat per despreniments). Més endavant, prenem a l'esquerra un corriol poc evident que, en forta pendent, ens porta a les Casetes del Bofí, una gran balma otrora habitada. Tornem al camí principal i, seguint els desviaments del track, l'anem seguint fins als Òbits (un conjunt de balmes sota la carena dels Òbits.
Seguim cap a l'oest fins a trobar el camí que uneix el Montcau, el Coll d'Eres i la Mola. El seguim cap a l'esquerra fins a trobar el Morral del Drac, una gran agulla. Passat el morral arribem a un coll. Aquí hem de girar a l'esquerra per començar una fortíssima baixada per la Canal de Santa Agnès. Passarem a prop de la Font Soleia (dreta) i de la Cova de Santa Agnès, on s'hi va construir una ermita (sota la roca i ara mig ensorrada). Seguim baixant fins que el camí esdevé pista (atents als desviaments) i arribem al Mas Dalmau i a l'ermita de Sant Pere de Mur. El tram de pista es fa molt llarg. Seguim el track que ens portarà on tenim el vehicle.

DADES GENERALS:
Temps total: 6:20 hores
Temps descans*: 40'
Desnivell acumulat: 816 mts
Distància: 12,8 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Aparcament
439 mts
9:30
Mas del Daví
555 mts
10:10
40'
40'
Puig de Cadireta
747 mts
11:00
50'
1:30'
Descans
Fins 11:10
10'
1:40'
Morella (base)
890 mts
12:25
1:15'
2:55'
Esmorzar i descans
Fins 12:45
20'
3:15'
Els Òbits
996 mts
13:40
55'
3:10'
Morral del Drac
957 mts
14:15
35'
3:45'
Pica pica
Fins 14:25
10'
3:55'
Sant Pere de Mur
538 mts
15:55
1:30'
5:25'
Aparcament
439 mts
16:50
55'
6:20'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici