A la fitxa tècnica
Volta per Can Valldaura
13 de març de 2021: Gairebé sols si vas fora del passeig de les Aigües
A la sortida anterior
A la sortida següent


Seguim confinats al Barcelonès i tornem a Collserola, ara només el Lluís i la Berta. Ens proposem fer avu una volta llarga, quasi 13 quilòmetres que quedaran en 12 per què en un punt ens saltem un trencall i no passem per la font del Rossinyol -una de les 5 de l'itinerari-.

El recorregut surt del Velòdrom d'Horta i fa una ruta al voltant de la masia de Can Valldaura -ara reconvertida en un taller estudi per l'autosuficiència de l'arquitectura-. A la finca hi va haver el primer monestir del Císter de Catalunya que després es va traslladar a Santes Creus. També hi va haver un Palau Reial i va ser finca de caça. S'hi fan excavacions arqueològiques. Més informació, aquí.

La masia actual la va construir un fariner de Sant Andreu. Va estar en desús durant tot el segle XX i rehabilitada el 2016.

Passem per zones on està petat de gent (carretera de les Aigües) a zones per on hi anem totalment sols, aquestes són la majoria. Aleshores la pau és absoluta i no tens gens la sensació d'estar al costat de Barcelona. Per tot plegat ens va agradar força aquesta ruta. El punt més allunyat de la ruta és el restaurant Can Cerdà (Can Sardà en alguns mapes) on l'itinerari passa a tocar de la carretera que va de Barcelona a Cerdanyola.

El primer punt d'interès que trobem és el Castell Fortí que, segons tots els indicis, va ser construit durant les guerres Carlines i que està en ruines.

A destacar els murs que protegeixen pistes i camins pels que passem al voltant de Can Valldaura, símbol de l'activitat passada. També els entorns de la Font de Can Valldaura amb un enorme mur de protecció i les restes d'una barana. Segur que era un bonic lloc d'esbarjo. La font es troba en molt mal estat.

Tot i que les bicis no poden circular per camins de menys de 3 metres (normativa del parc natural de Collserola), les trobem en els corriols més transitats, fins i tot en aquells en què han de passar per sobre dels arbres caiguts.

Berta Solanas


Velòdrom d'Horta
Al fons, porta del Laberint, dreta, trencall al castell

Castell Fortí

Cruïlla de pistes propera al passeig de les Aigües
Murs de la finca de Can Valldaura

La masia de Can Valldaura des de l'est
Barranc de l'Infern petit

Pista pel nord de Can Valldaura
Refugi


Interior del refugi, molt net
Bolets de soca


Masia de Can Valldaura des del nord
Ja trobem ginesta florida

Recinte i font de Can ValldauraLa major part de les pistes properes a Can Valldaura estan protegides per murs

Nucli de xalets i restaurant de Can Cerdà (o Sardà)

Camí de tornada
Font d'en Güell o dels Caçadors

Corriol ple de bicicletes tot i que la normativa del parc està clara

Arbres que tallen el pas pels corriols
Font de la Marquesa o d'en Gras

Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Voltants de Can Valldaura

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Carrer Germans Desvalls, banda Besòs del velòdrom d'Horta. Es pot arribar en transport públic, a peu o en cotxe (hi ha diversos aparcaments a la zona, buits o plens en funció de l'hora d'arribada.

ITINERARI A PEU:
Tirem amunt pel carrer Germans Desvalls deixant a la nostra dreta el Centre de Justícia Juvenil Can Llupià i a la nostra esquerra el Laberint d'Horta. Passat el laberint surt un caminet a l'esquerra que en forta pujada ens porta al Castell Fortí del que només li queden algunes parets.

Seguim en direcció oest fins a trobar una pista que ens apareix per l'esquerra. Nosaltres girem per un corriol a la dreta i sortim a la carretera de les Aigües. Seguim aproximadament un quilòmetre cap al Besòs, passem per sobre de la carretera de Cerdanyola i agafem una pista que surt cap al nord, cap a Can Valldaura. En una de les llaçades surt el camí a la masia, nosaltres seguim pel de la dreta que va rodejant la finca primer per l'est i després pel nord. És en aquest tram on passem pel Torrent de l'Infern Petit. El torrent no es veu, tot és vegetació, una selva impenetrable.

No fem cas d'un camí que surt a l'esquerra i seguim fins a un refugi (bon net per cert) i fins a la font de Can Valldaura. Passada la fort girem a l'esquerra per un corriol que puja dret fins a travessar una pista. Nosaltres tirem recte i ens passem el trencall a les restes del Palau Reial de Valldaura. Seguim per la pista i hem d'estar atents al nou desviament també a la dreta. Per un camí paral·lel a la carretera de Cerdanyola arribem a un nucli de torres i xalets i on hi ha el restaurant de Can Cerdà i la capella de Lourdes. El camí de "zarzas" que marca el track ara no existeix.

Just abans d'arribar-hi, el camí ens porta a una pista amb una barrera. L'hem de passar per un caminet a la dreta de la barrera.

Passem entre el restaurant i la capella i a la dreta hi ha la font de Can Cerdà -plena de vegetació, troncs caiguts i impossible d'accedir-hi-. Sortirem a una pista que hem de prendre cap a la dreta, amb la indicació Font dels Caçadors. Aquí la pista puja bastant (ens passen bicis elèctriques), deixem un trencall a ma esquerra i en un revolt, un caminet a l'esquerra ens porta a la dita font dels Caçadors o d'en Güell -no gaire neta i bastant deixada-. Tornem a la pista principal.

Estem a la zona del barranc de l'Infern Gran i en aquest tram s'ha d'estar atent al track ja que el que són pistes apareixen als mapes com a corriols i a l'inrevés. És també en aquest tram on ja comencem a trobar més gent i també ciclistes malgrat que els camins són molt estrets -ni un metre fan- i sovint hi ha arbres caiguts. I és en aques tram on ens passem el trencall a la quarta font del recorregut, la del Rossinyol.

El camí que portem surt a una casa, es converteix en pista i va a petar a la carretera de les Aigües, just en el punt on hi ha vàries cases i, de nou, la carretera de Barcelona a Cerdanyola. La travessem i en aquell mateix punt surt un camí dret que ens porta a la Mina/Font de la Marquesa o d'en Gras. Girem a l'esquerra. Trobarem un pont que passa a l'altra banda del Torrent d'en Fontanils (el que ve de la font de la Marquesa). Només ens queda seguir-lo fins al Velòdrom. Fi de la ruta.

DADES GENERALS:
Temps total: 3:33 hores
Temps descans*: 30'
Desnivell acumulat: 588 mts
Distància: 12 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Velòdrom d'Horta
131 mts
9:10
Castell Fortí
251 mts
9:30
20'
20'
120 mts
Carr. Aigües/Cerdanyola **
362 mts
10:05
35'
55'
111 mts
Font de Can Valldaura
276 mts
10:45
40'
1:35'
- 86 mts
Restaurant Can Cerdà
161 mts
11:45
1:00'
2:35'
-115 mts
Esmorzem
F: 12:00
15'
2:50'
Font dels Caçadors
192 mts
12:13
13'
2:03'
31 mts
Carr. Aigües i Cerdanyola **
314 mts
13:08
55'
2:58'
122 ms
Velòdrom d'Horta
131 mts
13:43
35'
3:33'
-183 mts

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.
** Aquests dos punts de la carretera de les Aigües són diferents, però això la diferència d'alçada.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici