A la fitxa tècnica
De Sta Maria al Tibidabo
17 de gener de 2021: per què no podem sortir de Barcelona ciutat
A la sortida anterior
A la sortida següent


Per Nadal vam poder sortir, si, però l'endemà de Reis ja estàvem tots confinats de nou -excepte per a causa justificada- al nostre terme municipal (com moltes setmanes del 2020) per la Covid. Un confinament que no va evitar que arribés la tercera onada amb una gran força i quantitat de morts i d'ingressats a les UCI's.

Però com que ganes de quedar-nos a casa no en tenim, el Lluís va buscar i preparar sortides per Collserola, un Parc Natural que tenim a tocar i al que, fins que no se'ns ha permès de sortir de la ciutat o de la comarca, no li havíem fet gaire cas. Jo havia anat alguns dies per la Collserola més a prop de Nou Barris, però el Lluís no. I abans de la pandèmia en comptades ocasions.

Així que tirem cap a Santa Maria de Vallvidrera. Nucli originari de Vallvidrera amb una primera església del segle X i que va ser anexionat a Barcelona el 1921. No és tard, però ja trobem moltes bicicletes per la carretera que puja des de la Ronda de Dalt fins a Vallvidrera i molts cotxes aparcats. La nostra ruta té dues parts, una que puja fins al Tibidabo i torna per la Font de la Budellera (dissenyada per JCN Forestier a principis del segle XX) i pel revolt de les Monges, i una altre al voltant de l'embassament de Vallvidrera. Només farem la primera ja que a l'arribar al pantà hi havia tanta gent que vam tirar enrera.

Entre Santa Maria i el pantà de Vallvidrera hi ha l'entrada al tunel de la Mina Grott. Té un quilòmetre de llarg i portava l'aigua del pantà fins a la vila de Sarrià, a prop de l'actual estacio inferior del funicular de Vallvidrera. Després va ser el primer tren elèctric d'Espanya i més tard va caure en desús. Aquí podeu llegir la seva història.

No faré massa descripció de l'itinerari pq hi ha massa trencalls i canvis de camins i de pistes (la baixa muntanya ja té això). Recomano per tant, seguir el track amb atenció.

Berta Solanas


Font dels Plàtans
Pujada a Vila Joana i arbre apuntalat

Vila Joana, actual punt d'informació del Parc
Font d'en Canet, entre Tibidabo i Budellera

Inici sender trialer
Residència Llar d'avis Mare de Déu de Fàtima

Al cim del Tibidabo
Sota la Torre de CollserolaFont de la Budellera, sota la Torre de Collserola

Vila Joana, des de Santa Maria
Entrada Mina Grott
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Vallvidrera-Tibidabo-Budellera-Monges

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Fins a Santa Maria de Vallvidrera podem arribar amb els Ferrocarrils de la Generalitat (baixador de Vallvidrera) o per la carretera BV-1462 de Barcelona a Sant Cugat.

ITINERARI A PEU:
De l'estació del tren entrem a la zona del Camí Fondal passant per la Font Nova, la dels Plàtans i a Font Joana per arribar a Vila Joana. Amb l'edifici a la nostra esquena pugem pel camí encimentat fins a l'escola els Xiprers i seguim amunt pel camí del Salze.
Anem seguint els diversos trencalls del track fins arribar a una font i a l'inici del sender trialer, un camí força dret però fàcil de pujar, amb el terra de pedra. A l'acabar sortim a la zona de l'Hotel la Florida i en uns minuts ja ens trobem al parc d'atraccions del Tibidabo.
Inciem la baixada -forta- pels carrers de la urbanització situada al cim de la muntanya fins a la Font d'en Canet per dirigir-nos després cap al trencall de la Font de la Budellera. És un tram d'anada i tornada i amb molta gent ja que es troba molt a prop de la Torre de Collserola i -per un altre camí- és de molt fàcil accès.

De nou al camí que duiem abans, el seguim cap a l'esquerra fins a trobar la pista -esquerra també- que ens portarà al revolt de les Monges. Travessem la carretera i anem fins a Santa Maria de Vallvidrera per un camí paral·lel a la BV-1462.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:55 hores
Temps descans*: 25'
Desnivell acumulat: 260 mts
Distància: 8 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Santa Maria de Vallvidrera
256 mts
9:30
Vila Joana
9:45
15'
15'
Esmorzar
F. 10:00
15'
30'
Inici sender trialer
10:42
42'
1:12'
Tibidabo
516 mts
10:55
13'
1:25'
260 mts
Font d'en Canet
11:18
23'
1:48'
Font Budellera
11:38
20'
2:08'
Fotos
F. 11:45
7'
2:15'
Santa Maria de Vallvidrera
12:25
40''
2:55''
-240 mts

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici