2003-04

A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica

Vall i pas San Nicoló
25 d'agost de 2022: Molt maca, suau, plena de gent. Sols quan pugem al refugi

A la sortida anterior
A la sortida següent


És una vall perpendicular a la Vall di Fassa que comença just a Pozza di Fassa. Per tant, serà l'excursió amb el trajecte de cotxe més curt, ni uns 10 quilòmetres des del nostre apartament. En cotxe particular només es pot arribar fins al càmping Vidor, després has d'anar caminant o agafar una navette que et deixa al refugi Ta Ciajaa, 4 quilòmetres més amunt i salvant un bon desnivell.

En aquest tram en navette, l'estreta carretera va encaixonada entre les parets i el riu. Un riu, per cert, ple de troncs arrencats per alguna riuada o caiguts per la neu que ningú no ha retirar. Fa molta pena.

Com a contrast, tens a la teva esquena la bellessa del Catinaccio i al davant tota la vall –superverda- i les muntanyes del … que tanquen la vall formant un circ. A la dreta –sud- hi ha les que separen aquesta vall de la de San Pellegrino.

Una altra característica de San Nicoló són les cabanes de pastor o de pagès que salpiquen tota la vall. Las menys, estan en mal estat. La majoria estan reconvertides en cabanes per passar el dia i algunes estan reformades i són autèntiques cases rurals. Són moníssimes i fan un mosaic entre el verd dels camps i la pedra de les muntanyes.

La majoria de la gent –i n'hi havia molta- va fins a la Cascada. I dina en un dels 3 restaurant que troba (un on et deixa la navette), un altre a uns 2 quilòmetres i el tercer al davant de la Cascada. Nosaltres decidim pujar fins al Pass San Nicoló on, evidentment, hi ha un altre refugi. Als 2 metres de caminar ja veiem –quina alegria- que estarem gairebé sols. Fem la pujada pel camí més dret i més directe i la baixada pel més suau, que va per dins del bosc.

A dalt, un plàtan i una mereixida birra i com no, vistes al Piz Boé. En aquest cas, la Marmolada la veiem per una cara menys coneguda, pel sudoest. Primer refugi, Ta Ciajaa, on et deixa la navette
Vistes del Catenaccio des de l'aparcament obligat

Vall verda esquitxada de cabanes, unes renovades, altres no

Baita la Marmota, restaurada amb mapa i objectes trobats.
Al costat hi ha el monument a Josef Bremstaller, mort a la Gran Guerra

A l'esquerra, Sas de Roces (2.612) i Colac (2.715) i a la dreta de tot, Pass de San Nicoló amb refugi
Baita (cabana) típica

Cascada amb poca aigua sota el Sasté de Sen Nicoló, el pas a la vall de San Pellegrino
Corriola que per pujar material i aliments al refugi del Pass de San Nicoló

Coll abans pujada final. Al fons Sas de Roces i Colac
I la pujada final, amb Pass San Nicoló i Colombert


Refugi Pass Sen Nicoló amb Piz Boé
Refugi Pass Sen Nicoló amb cara nord de la Marmolada

 

Camí per la carena abans de comença la baixada a la vall


Barranc, nosaltres anem pel bosc
Quan el verd es pot mantenir

FITXA TÈCNICA

REfugi i Passo San Nicoló, 2.340 mts

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
Des de Pozza di Fassa agafem l'strada de Meida fins al Camping Vidor. Ja no es pot passar més en vehicle privat (excepte autoritzats). Aquí agafem una Navette fins al refugi Ta Ciajaa.

ITINERARI A PEU:
Des del punt on ens deixa la navette, seguim la carretera fins a la Cabana Ciampié. Son uns 2 quilòmetre i està asfaltat. Després passa a ser una pista de terra que seguim fins a la Baita –cabana/restaurant- de la Cascata. Abans haurem trobat el sender 608 per pujar al Pass San Nicoló –que és pel que baixarem-. A l'arribat a la Baita de la Cascata, trobem les dues cascades a la dreta i entremig un bonic prat. La de més a la dreta quasi no té aigua, l'altra poca.

Deixem a la nostra dreta la Baita i seguim per una pista estreta. A dalt de tot, ja veiem el Pass (coll) a sobre nostre. La pista es va enfilant i està plena de pedres que es mouen. És de mal caminar. Així que veiem un caminet que surt a la dreta i que segueix –fent esses- la mateixa orientació que la pista. Després comprovem que el caminet sortia a l'Orux Maps. El caminet i la pista conflueixen una mica abans d'arribar a un gran coll. Per altra banda del coll surt el camí que no hem agafat per pujar.

Ara agafem un camí ample a la dreta que puja en diagonal fins a la carena. Es també molt dret i de pitjor caminar que el d'abaix. Per això quan arribem a la carena i al camí pla fins al refugi, descansem, les cames van soles. Fins al refugi queden uns 200 metres sense desnivell.

A la baixada, agafem el camí de la carena fins a passar el camí pel que hem pujat i un resalt de roques fins a la indicació de la baixada.
Aquesta baixada és un caminet –algo de pedreta suelta- però molt millor. Descobrim que des de la carena hi havia un tercer camí per a baixar al coll ample. Després del coll ample…. Tenim a la nostra dreta un gran barranc de roca i sorra grissa mentre el nostre camí s'endinsa en el bosc. És un dels caminets macos de fer, tot i que es fa una mica llarg, poc pendent, més metres.

Ja gairebé abaix no hem de travessar el torrent sinó seguir pel caminet. En pocs minuts arribarem a la pista principal. Només caldrà seguir-la cap a l'esquerra fins al punt de partida de la navette. O baixar caminant fins a trobar el nostre vehicle o fins al poble.


DADES GENERALS:
Temps total: 4:20 hores
Temps descans*: 20'
Desnivell acumulat: 617 mts
Distància: 13 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Final Navette  
9:35
Refugi Ciampie  
10:00
25'
25'
Baita alla Castata  
10:50
50'
1:15'
Descans
 
Fins 11:00
10'
1:25'
Coll  
11:45
45'
2:10'
Refugi Pass San Nicoló  
12:05
20'
2:30'
Birra i fotos
 
Fins 12:40
35'
3:05'
Final Navette  
15:00
2:20'
5:25'
   

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

Tornar a dalt
Anar a l'inici