Amb flors

A la fitxa tècnica
Caminito del Rey
5 de desembre de 2023: no es pot dir que no és espectacular
A la sortida anterior
A la sortida següent


És molt turístic, si. Però s'hi ha d'anar si estàs per la zona. O organitzar una sortida per tenir l'excusa d'anar a fer el Caminito del Rey i de pas, conèixer aquesta zona de la Málaga interior: Antequera amb el seu Torcal, Ronda i el seu Tajo, Ardales i la seva cova...

Ara escrivint en sèrio, és un camí molt xulo, que et permet veure el Desfiladero de los Gaitanes (parets de 300 metres i amb amplades de menys de 10 metres) des de mitja alçada, gairebé sense desnivell. El Desfiladero és lo maco, molt maco, el camí, l'obra humana. S'ha de valorar la primera versió del camí, feta amb menys recursos que el que ara trepitgem. I està molt protegit, de manera que no dona gaire vertígen tot i l'alçada des del camí fins al riu.

No cal adjuntar un track per què és un camí únic i no hi ha desviaments, a més, només es pot fer en un sentit, de nord a sud. Nosaltres vam deixar el cotxe a El Chorro (sud) i allà vam agafar el bus fins al nord. I així, quan vam acabar, ja el teníem al costat.

El però, és la massificació, tot i que s'ha de pagar i donen dia i hora, però l'acumulació de gent és també espectacular.

El Caminito del Rey es va construir perquè la Societat Hidroelèctrica del Raig, propietària del Salt del Gaitanejo i del Salt del Raig, necessitava un accés entre tots dos "salts d'aigua" per facilitar tant el pas dels operaris de manteniment com el transport de materials i la vigilància dels mateixos.

Les obres es van iniciar el 1901 i van concloure el 1905. El camí començava al costat de les vies del tren de Renfe i recorria el Congost dels Gaitans, comunicant i facilitant el pas entre ambdós costats. Per inaugurar aquesta gran obra, el rei Alfons XIII es va desplaçar el 1921 fins al lloc a la presa del Comte del Guadalhorce creuant per això el camí prèviament construït. Va ser a partir d'aquest moment quan la gent va començar a denominar aquell camí com a "Caminito del Rey", nom que es manté actualment.

Berta Solanas


 

El tram per carretera des de El Kiosko
Primer túnel del recorregut

Sortida del segon túnel i tafonis (forats)
Formació a l'altra banda de l'embassament

Embassament de Gaitanejos
Cues a l'accés nord... i cap abaix del riu
Inici del Caminito, tot són fotos, cap a dalt...

 

Primer tram de gorja

Tram intermig amb canals d'aigua
Ja tenim a prop el segon tram de gorja
I ara ja hi som. A l'altra banda el tren

Les dues passarel·les
Baixant en una entrada del camí
Vista des de l'entrada del camí


A la dreta el camí, a l'esquerra, el tren
Camí i el pont pel que canviarem de costat

Sortida de la gorja

Pont sobre el riu i canonada
 


Practicament l'única pujada del recorregut
Vista des de la pista final cap a El Chorro

Estació de tren de El Chorro
Vista del final del Caminito des de la carretera

FITXA TÈCNICA

Caminto del Rey

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
S'ha d'anar fins al restaurant El Kiosko, en vehicle (hi ha aparcaments) o bé amb el bus del Caminito. Des d'Ardales o des d'Alora s'hi arriba per la MA-5403 fins al Centre de visitans i allà surt la carretera (amb l'embassament Conde de Guadalhorce a l'esqurrerra fins al restaurant i els aparcaments.
Els autobusos fan el recorregut des del Chorro (sud del Caminito) al Nord passant i parant al Centre de Visitants i a la inversa.

ITINERARI A PEU:
Des d'on et deixa el bus (2,5€) al nord

El Caminito té diverses parts:
. Aproximació a l'accés nord per una pista
Hi ha 2 opcions. La llarga que surt de darrera del restaurant El Kiosko i que comença amb un túnel, i la curta que, des del mateix restaurant, has de desfer uns metres per la carretera fins a trobar un altre túnel. El camí segueix per una pista tenint el mini embassament de Gaitanerjo a l'esquerra.

. Accés nord .
Aquí et donen el casc i les indicacions i et recorden les restriccions (no animals, no pals selfie, no pals de caminat, no, no, no). Es fan com a 3 grups: els que fan el caminito amb guies oficials que has d'agafar quan compres l'entrada, els grups que porten el seu guia i els que anem per lliure. Es diferencien pel color del casc. Nosaltres érem d'aquests últims però com que portàvem entrada gratuïta, com de VIP facilitada per l'apartament, el portàvem diferent, blanc. Aquí vam haver d'esperar molta estona de la gent que hi havia. Quedava clar que fer fotos sense gent, seria difícil.

. Primer tram de gorja.
Sortint de l'accés nord ja comença la passarel·la enganxada a la paret, les fotos, les exclamacions, és molt espectacular, molt.

. Tram obert pel camp
És un tram que també està sobre el nivell del riu però que no vas penjat, sinó per una senda i al costat d'una canal d'aigua, en part en ús i en part en desús. És en aquesta zona on hi ha un petit heliport. A l'altra banda del riu hi ha el pas del ferrocarril que forada intermitentment la muntanya.

. Segon tram de gorja
Tant o més espectacular que el primer. I aquí es veuen les transformacions que va patir la zona per què els plegaments son completamen verticals. És en aquest tram on es veu el primer camí penjat que hi va haver. Aquí l'altra banda de l'engorjat és molt aprop i es veuen encara millor els túnels del ferrocarril i els tafonis els típics forats que fa la roca per aquesta zona. Pel tram més estret, el camí passa a l'altra banda i després d'una pujada amb escales s'arriba a una pista.

. Pista final fins a l'accés sud
Ampla pista que et porta a l'accés sud, amb panells informatius de la zona fins arriba a El Chorro.

DADES GENERALS:
Temps total: 2:55 hores
Temps descans*: 35'
Desnivell acumulat: inapreciable
Distància: 7,7 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Restaurant El Kiosko  
9:55
Sortida primer túnel  
10:10
15'
15'
Accés Nord  
10:20
10'
25'
Esperes per entrar
 
Fins 10:50
30'
55'
Passarel·la a l'altra banda de la paret  
12:10
1:20'
2:15'
El Chorro  
12:50
40'
2:55'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

MAPA DE LA ZONA i

Tornar a dalt
Anar a l'inici