Amb flors

A la fitxa tècnica
Salt de Robert
16 de novembre de 2023: i Portell de l'Infern
A la sortida anterior
A la sortida següent


El Portell de l'Infern i el Salt de Robert són les dues excursions clàssiques i imprescindibles del Parc Natural de la Tinença de Benifassà. I eren el nostre objectiu principal d'aquests 3 dies que vam passar a la zona dels Ports però ja a Castelló. Vam dormir a la Pobla de Benifassà, a la casa Yayo de la Casa Rural Manolita. És una casa de poble rehabilitada: a la planta baixa la cuina menjador i al primer pis les 2 habitacions i el bany.

Nosaltres vam fer la ruta curta, quasi 9 quilòmetres i uns 550 de desnivell. A la llarga el desnivell és de 658 metres de desnivell i més de 10 quilòmetres. És una passada de maco, de barrancs i barrancs i de paredons verticals. També és cansat, per que quan és baixada no té treva i quan es pujada, tampoc. Entre el Salt de Robert i Fredes (punt de sortida i arribada) i a prop del mirador del barranc del Salt, hi ha un forn de calç.

El Portell de l'Infern és un pas espectacular entre muntanyes per on passava el camí històric que unia Fredes i La Sènia, única conexió fins que van construir la carretera. Una carretera de muntanya que, per cert, va anys que està en obres i que la tanca la major part del dia (excepte el cap de setmana) amb els conseqüents problemes per als habitants d'uns pobles que no tenen ni una sola botiga.

I avui hem dinat a Fredes, a la Taberna de Fredes (tel. 977 729 152). Truqueu abans per què amb la carretera de La Sènia tallada gran part del dia (i no se sap quan l'obriran totalment) només obren si tenen reserves.

Berta Solanas


 

L'inici del camí no és gaire ...
Part dels camins són de pedra


                                                       Mas del Pixon

Inciem la baixada amb un maravellós paisatge
i unes espectaculars parets

Pas entre roques i camins sota parets que anuncien el Portell de l'InfernPortell de l'Infern

Panoràmica del Portell de l'Infern

Salt de Robert
Forn de calç

FITXA TÈCNICA

Portell de l'Infern i Salt de Robert

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
És el poble de Fredes, a uns 1.090 metres d'alçada. S'hi arriba des de La Sènia, primer per la CV-105 i després per la CV-106 (està indicat el desviament). Per arribar a la Sènia podeu deixar l'AP-7 (sortida 42) i seguir per CV-11, TV-3319 i CV-105. És la mateixa carretera que va canviant de nom.
A Fredes també s'hi pot arribar des de Morella per la CV-105 i agafar cap a Fredes per la CV-106, també indicat.
Si esteu, com nosaltres allotjats a la Pobla de Benifassà hi ha un camí rural asfaltat que surt a la CV-105 molt a prop del desviament a la CV-106 cap a Fredes.
Aparquem a l'entrada del poble.

ITINERARI A PEU:
Des de l'aparcament, deixem el poble a la nostra esquerra i seguim pel camí cap al barranc del Salt. De seguida deixem aquest camí (pel que tornarem) per agafar cap a la dreta en una ruta que combina pista més o menys ampla amb corriols estrets i pedregosos. Les nove indicacions del camí del Parc Natural no serveixen de gaire pq no hi ha informació. Sort de les antigues de fusta i, es clar, del track.
Arribats al Mas del Pixon, ruines però amb una bonica era i on comencen les vistes espectaculars que ja no ens abandonaran. Aquí comença una baixada per camí ample que em recorda al Barranc de l'Infern de Fleix (Catedral del Senderisme també li diuen) i que té a l'esquerra una imponent paret vertical i ataronjada. Seguint el caminet passem de llarg el que baixa al barranc del Salt i pel que anirem després i arribem al Portell de l'Infern. Desfem aquest últim tram i comencem la baixada. És maca, pel mig del bosc fins arribar a la base del barranc, cap rastre d'aigua.
Seguim i en uns metres sortim a una pista (la que fa la vota llarga) que agafem cap a l'esquerra i comença la pujada. Primer trobem el Salt del Robert, després el mirador i el forn de calç i finalment el poble. El camí fa mil voltes però no té pèrdua.

DADES GENERALS:
Temps total: 4:50 hores
Temps descans*: 20'
Desnivell acumulat: 600 mts
Distància: 8,9 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

Fredes  
9:25
Mas de Pixon  
10:10
45'
45'
Desviament a Barranc del Salt  
10:40
30'
1:15'
Portell de l'Infern  
10:50
10'
1:25'
Desviament a Barranc del Salt  
11:02
12'
1:37'
Barranc del Salt  
11:55
53'
2:30'
Salt de Robert  
12:35
40'
3:10'
Mirador  
13:30
55'
4:05'
Descans
 
13:40
10'
4:15'
Forn de calç  
13:45
5'
4:20'
Fredes  
14:15
30'
4:50'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS

Tornar a dalt
Anar a l'inici