Amb flors

A la fitxa tècnica
Ruta dels Maquis
17 de novembre de 2023: Circular pels voltants de la Pobla de Benifassà
A la sortida anterior
A la sortida següent


Tercer dia a la Tinença de Benifassà (Castelló) i ens decidim a fer una ruta que ens va recomanar la senyora Manolita, la de casa on dormim. Per a fer la Ruta dels Maquis hi ha dues opcions i agafem la curta (11,3 quilòmetres i 498 de desnivell. La llarga són més de 16 quilometres i 746 mts de desnivell. Tot i així, hi ha una part (la pujada al fort que tampoc fem), res no es assegurava que es veiessin algunes restes.

La Tinença de Benifassà va ser un dels principal sectors de l'Agrupació Guerriller Llevant-Aragó, on els maquis van resistir al franquisme amb l'esperança de retornar la legalitat democràtica.

Per a fer una passejada està bé, però vam trobar a faltar més informació sobre els maquis en els punts d'interès de l'itinerari. Es veu que en alguns moments de l'any (suposo que a l'estiu) fan visites guiades i et deuen explicar coses.

Berta Solanas


 


Desviament a la ruta llarga (esquerra)
Inici del camí entre camps

Arbres morts
Camí a la llum


Bassa abandonada
Mas de Jacint

Edificacions on s'amagaven els maquis

Mus de pedra seca amb arbres morts
La major part dels terrenys, abandonats

Camps amb feixes ermes
Rentador de la Pobla, a l'inici i final de la Ruta

FITXA TÈCNICA

Ruta dels maquis

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
És el poble de La Pobla de Benifassà. Per arribar a la Sènia podeu deixar l'AP-7 (sortida 42) i seguir per CV-11, TV-3319 i CV-105. És la mateixa carretera que va canviant de nom. Travessem tot el poble cap al NO i seguint per la CV-105 fins a La Pobla. Haureu deixat un trencall a la dreta cap a Fredes (CV-106) i un altre també a la dreta cap a Morella i Alcanyís (CV-107)

ITINERARI A PEU:
Des de l'ajuntament del poble ens dirigim pels carrers Josep Segura i Mir cap al rentador a la part baixa del poble, cap a l'oest. Passat aquest punt agafem un camí a l'esquerra que puja i veiem el cartell indicador (potser hauria d'estar abaix...). Segim la pista entre camps i masies (Mas de la Pastora per exemple) fins a trobar el desviament (esquerra) a la ruta llarga. Nosaltres seguim recte per la pista fins arriba a les terres del Mas de Jacinto. El deixem a la dreta i passem entre edificacions abandonades que van fer servir els maquis.
Aquí la pista es converteix en camí enmig del bosc, que va pujant.
Trobarem a ma esquerra el desviament al Campament Maqui (900 metres en contínua pujada (que no fem). Seguim pel bosc i arribem al Corral de l'Obaga, on trobem la senda del camí llarg. Seguim cap a la dreta fins a la Pobla de Benifassà.

DADES GENERALS:
Temps total: 3:05' hores
Temps descans*: 20'
Desnivell acumulat: 350 mts
Distància: 9,5 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

La Pobla de Benifassà  
9:25
Desviament a ruta llarga  
10:05
40'
40'
Mas de Jacint  
10:35
30'
1:10'
Desviament al Campament Maqui  
10:50
15'
1:25'
Corral de l'Obaga  
11:10
20'
1:45'
Camps  
11:40
30'
2:15'
Descans i pica-pica
 
Fins 11:50
10'
2:25'
La Pobla de Benifassà  
12:30
40'
3:05'

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici