Per
Noms
comuns
Agaricus
els xampinyons   

Agaricus campestris

 

Comestibles, la majoria, 1 tòxic.

Làmines lliures, nombroses i desiguals. Amb el temps passen de ser blanques a rosades, de color xocolata o negres.
El peu té anell i és poc fibrós.
Pot tenir el barret blanc, com la Bola de neu o Agaricus arvensis, o ocre. Algunes espècies tenen escates i altres filaments al barret.
La carn, al tallar-la canvia de color.

ALGUNS AGARICUS:
Arvensis, campestris, xanthodermus.

COMPARATIVES:
L'arvensis i el campestris es diferencien en què l'arvensis és més blanc, té el peu abultat a la base i té doble anell al peu.

TOXICITAT:
Hi ha un agaricus que és tòxic, l'Agaricus Xanthodermus: fa mala olor, com de tinta, es torna groc al tallar-lo o frotar-lo a la base del peu, no a la rest de la carn.

CONFUSIONS:
1. Alguna espècie d'Agaricus es podria cofondre amb l'Amanita Virosa, però aquesta té volva. i la carn sempre és blanca. L'agaricus, en canvi, no en té volva , la carn canvia de color al tallar-la i fa olor d'anís.
Important agafar els bolets complets per veure si té volva o no.
2. Algunes altres, com l'Agaricus silvicola -comestible apreciat- ho podrien fer amb el Cortinarius Aleuriosmus que té cortina sota les làmines en comptes d'anella, el barret és viscós en contacte amb l'aigua, i fa olor a farina, a síndria o albercoc. No s'ha comprovat la comestibilitat d'aquest cortinarius.
3. Els del l'espècie Agaricus semotus -comestible-es podrien confondre amb les del gènere Stropharia -sospitós-. La diferència estaria en l'olor, l'stropharia no en té i l'agaricus si (anisat o ametlles amargues). Per la resta, tots dos tenen anell, làmines similars, peu que va del blanc trencat a l'ataronjat i barret en els mateixos tons que el peu.
4. L'Agaricus comtulus -comestible-es podria confondre amb la Lepiota cristata -sospitosa-. Totes dues tenen barret blanc amb mameló taronja, peu una mica retorçat, anell. La diferència és que la lepiota té escates al barret i que les làmines són sempre blanques.

Tornar a l'index

Agaricus campestris
El Brull, Montseny, novembre 2012
   
Agaricus silvaticum
Trobat a Vallgorguina, novemb re 2012