Ressenya Puigsacalm

EXTRETA D’UNA SORTIDA VERTEX FETA EL 17 DE NOVEMBRE DEL 2002

Puigsacalm 1.515 metres

 

Degut a les característiques del recorregut, en el qual anirem gairebé sempre l’un darrera l’altre per corriols estrets, és probable que el temps s’allargui aproximadament en dues hores. Esmorzarem als 5 minuts de començar i dinarem a la Plaça Major de Sant Privat.

 

- El Puigsacalm és un cim encisador, en el qual hi trobem tres elements característics i que sens dubte seran presents en qualssevol dels itineraris que realitzem per aquesta muntanya. El primer són els grans boscos, gairebé sempre de faig, el segon els prats d’herba, que encatifen de color verd l’espai obert entre bosc i bosc, i el tercer les desafiants cingleres que es desplomen sobre la Vall d’En Bas. Prenc les paraules de l’amic Joan Mª Vives i Teixidó en un escrit titulat Els camins del Puigsacalm, ( accèssit al Premi Sant Bernat 1985 ), mitjançant les quals descriu perfectament el paisatge que hi trobem, La combinació harmònica dels tres elements esmentats –bosc, prats i cinglera- ens dóna un paisatge equilibrat que hi fa agradable l’estada.

           

- A l’hora de preparar el recorregut d’aquesta sortida, hem procurat diferenciar-lo el màxim possible del que ja vam realitzar, també al Puigsacalm, el maig de l’any 1995, aleshores dins del cicle de comarques i cims. Així doncs, sortirem de Joanetes, municipi de la Vall d’En Bas, i marxant en direcció a la cinglera del puig Corneli, guanyarem alçada ràpidament fins a la Canal Nova, ( no la dels Ganxos, ni la Fonda, com publiquen erròniament diferents escrits. ). Continuant per aquesta canal, equipada amb graons de ferro, passamans i repises metàl·liques –que fan la pujada un xic entretinguda- arribarem a Santa Magdalena i des d’allà seguirem per un bonic corriol fins al Puig dels Llops, i posteriorment al Puigsacalm. Marxarem del cim cap a Pla Traver, seguint amples prats d’herba i des d’allà baixarem pel grau de Pla Traver, fins a l’espectacular Salt de Sallent, on l’aigua es precipita per parets de més d’un centenar de metres. Un cop a Sallent farem una brusca baixada pel grau de Les Escales, des d’on gaudirem de la millor vista del salt abans d’arribar al poble de Sant Privat d’En Bas.

ITINERARI:

- Iniciem l’itinerari a la cruïlla d’entrada al poble de Joanetes més propera a la collada de Bracons. Comencem a caminar en direcció al poble i després de passar per davant de la casa que hi ha a la mateixa cruïlla, girem a l’esquerra i pugem per una pista en la qual hi ha un indicador de Santa Magdalena pel Barret.

- 2 min. Deixem a la dreta una casa i una pista que puja i girem a l’esquerra. Tot just havent-nos incorporat en aquesta pista, seguim un corriol que marxa a la dreta, endinsant-se al bosc, en el qual hi trobem una estaca de fusta i un indicador de Santa Magdalena.

- 5 min. Deixem una casa a la dreta i arribem a un clar en el bosc. El creuem en direcció nord-oest i seguim pujant per l’esquerra d’una torrentera.

- 11 min. Per la nostra dreta se’ns incorpora un corriol. Continuem recte.

- 13 min. Entrem dins d’un bosc d’alzines i seguint les marques vermelles decantem bruscament cap a l’esquerra pel camí que fent zig-zags guanya alçada ràpidament.

- 38 min. Saltem sobre un Rosalia i ens incorporem a un corriol més ample, seguint-lo de pujada cap a l’esquerra.

- 46 min. Arribem al Puig del Soi, de 1.024 m. A partir d’aquí passarem pel costat d’una bassa i continuarem per la carena sense arbres, fins al peu de la cinglera, on trobarem una gran roca amb una pintada anomenant-la El Barret.

- 1 h 03 min. Arribem a sota del Barret. Voltant-lo per la dreta, amb l’ajuda d’un passamà i una petita repisa metàl·lica, ens hi posem a sobre i anem a buscar l’inici de la canal Nova, el primer tram de la qual superarem amb l’ajuda d’oportunes arrels que van apareixent al nostre pas.

- 1 h 15 min. Passem per sobre d’una escala colocada horitzontalment a la roca en forma de repisa metàl·lica. Sortint d’aquesta escala trobem l’únic pas un xic dificultós de la canal, que superarem amb ajuda d’uns ganxos clavats a la paret.

- 1 h 17 min. Un sender s’aparta cap a la dreta de la canal, a on hi trobem una balconada sobre l’estimball i una campana penjada a la roca.

- 1 h 22 min. Arribem a un collet que hi ha a la part més alta de la canal i deixant a la dreta un petit turó amb molt bona vista de la Vall d’En Bas, pugem cap a l’esquerra per una llosa de pedra, amb l’ajut d’un passamà i uns graons de ferro molt ben situats a la paret. Tot seguit, un corriol ens portarà fins a la carena del Puig Corneli.

- 1 h 26 min. Sortim al costat de les antenes del Puig Corneli i baixem pel prat d’herba cap a Santa Magdalena, on enllacem amb la pista i la seguim en direcció a Sallent.

- 1 h 30 min. Deixem la pista i marxem cap a l’esquerra seguint un corriol, que amb un cartell indicant el Puigsacalm, s’endinsa al bosc.

- 1 h 33 min. Trobem una bifurcació i girem a la dreta deixant un corriol a l’esquerra indicat com camí dels Burros.

- 1 h 40 min. Atenció! Trobem uns trams rocallosos a l’esquerra del camí i ens hi enfilem. Cal vigilar les marques vermelles als arbres, ja que en aquesta època el camí és ple de fulles i es fa perdedor. Uns metres més endavant trobarem unes estaques de ferro amb marques vermelles i les seguirem cap a la dreta.

- 1 h 55 min. Deixem momentàniament el corriol que va al Puigsacalm, i decantant a l’esquerra, seguim l’estreta carena fins al Puig dels Llops, de 1.486 m. Per marxar d’aquest cim desfem la mateixa carena i girem a l’esquerra seguint el corriol que marxa planer.

- 2 h 03 min. Creuem una portella i seguim el corriol de l’esquerra.

- 2 h 08 min. Puigsacalm, 1.515 m, vèrtex geodèsic de primer ordre.

- Iniciem la baixada per una pendent herbada, deixant enrera la cinglera i el vèrtex. Al cap de pocs metres, quan s’acaba aquesta pendent trobem una bifurcació amb un rètol indicant, cap a la dreta, Santa Magdalena, les Olletes i Sant Privat. Nosaltres marxem cap a l’esquerra.

- 2 h 14 min. Arribem a un clar i passem pel costat d’ una creu clavada al terra.

- 2 h 17 min. Creuem una portella i girem a la dreta baixant per la carena neta d’arbres. Durant una bona estona caminem pel costat del filat, que queda a la nostra dreta.

- 2 h 21 min. Deixem a la dreta un pal indicador amb indicacions de la Font Tornadissa, Bellmunt, Puigsacalm i la que seguim, que és la de Pla Traver.

- 2 h 28 min. Trobem un altre pal indicador, aquest amb senyals de Sant Bartomeu de Covildasses, Vidrà, Siuret i Pla Traver. Seguint la de Pla Traver, creuem el filat per una porta i continuem per una pista ampla.

- 2 h 32 min. Continuant per la pista, deixem a la dreta un camí que baixa a uns prats.

- 2 h 37 min. En plena baixada la pista es converteix en un corriol enmig d’un prat d’herba.

- 2 h 41 min. Ens incorporem a una pista ampla i planera, seguint-la cap a l’esquerra.

- 2 h 44 min. Després d’uns rocallisos el camí es bifurca i seguim el de la dreta, en direcció al davant de la casa de Pla Traver.

- 2 h 48 min. Arribant a Pla Traver continuem pels prats i tocant el bosquet que hi ha davant de la casa, creuarem el filat i baixarem per pendents d’herba passant pel costat d’unes estaques de fusta clavades al terra. Continuarem baixant lleugerament cap a l’esquerra fins al final del prat, des d’on creuarem un altre filat per incorporar-nos a una pista.

- 2 h 51 min. Tot just iniciar la pista, en deixem una altra que marxa a la nostra esquerra.

- 2 h 54 min. La pista es bifurca i seguim el camí de la dreta, que baixa pel costat d’un prat.

- 2 h 57 min. Ens incorporem a una altra pista, seguint-la també cap a la dreta. Un minut més tard continuarem recte pel mig d’un prat, al final del qual iniciarem una ràpida baixada pel grau de Pla Traver.

- 3 h 06 min. S’acaba el corriol i continuem paral·lels a la riera de Sallent, seguint les traces de cotxe pel marge d’un prat, al final del qual creuarem la riera.

- 3 h 11 min. Baixant per l’esquerra de l’aigua arribem al Salt de Sallent.

- Encarats a la cinglera, girem a l’esquerra i deixant el salt al darrera, pugem pel marge del barranc.

- 3 h 16 min. Seguint un indicador de Sant Privat, creuem una portella i iniciem el fort descens pel grau de Les Escales, que baixa per una de les parets encinglerades. A mig camí d’aquest grau gaudirem d’una espectacular vista dels dos salts d’aigua precipitant-se per parets de més d’un centenar de metres.

- 3 h 37 min. Creuem el riu i d’esquena al salt d’aigua continuem baixant amb el riu sempre a la nostra esquerra.

- 3 h 54 min. S’acaba el corriol i ens incorporem a una pista planera, seguint-la cap a la dreta.

- 4 h 00 min. Ens incorporem a una pista més ampla i la seguim cap a l’esquerra.

- 4 h 04 min. Arribem a la tanca que barra el pas als cotxes, la creuem i continuem baixant per la pista principal. Al cap de 200 m deixarem una àrea d’esbarjo a l’esquerra i una pista a la dreta.

- 4 h 14 min. Arribant a una casa, deixem la pista i continuem per un corriol que marxa a l’esquerra indicat amb una estaca de fusta. Baixem fins a creuar el riu i després d’una portella ens incorporem a una pista ampla, seguint-la cap a la dreta.

- 4 h 19 min. Arribant a una casa, girem a l’esquerra seguint un corriol que s’endinsa al bosc. Sortint d’aquest corriol enllaçarem amb una pista encimentada, la qual seguirem cap a la dreta fins al poble.

- 4 h 22 min. Plaça Major de Sant Privat.

        

        FI DE L'EXCURSIÓ

       

Tornar a Puigsacalm