A les flors d'aquesta sortida
A la fitxa tècnica
Pic del Vent
4 d'abril de 2021: o a on anar per a no trobar quasi ningú
A la sortida anterior
A la sortida següent


El Lluís va trobar aquest cim i el nucli d'on surt el camí (Sant Sebastià de Montmajor, municipi de Caldes de Montbui) per no trobar-nos la gentada de persones que, previsiblement, sortirien per Setmana Santa. I així va ser. Molt poca gent, cap grup gran, molt poques bicis (cap per corriols) i algunes motos (sempre per pista). I, a sobre, vam fer un bon dinar al restaurant La Rectoria, allà mateix. Una mini volteta pel poble i cap a casa.

La ruta està a la banda baixa del que fem actualment, 8,2 quilòmetres i menys de 350 metres de desnivell, però ja està bé. Es pot dir que és un itinerari en forma de 8 amb un tram comú al mig de les dues rodones. El cim del Vent té bones vistes: cap al Baix Vallès i el Barcelonès, cap a Sant Llorenç del Munt i l'Obac i cap a la Mola de Sant Sadurní (aquest cim ja el vam pujar el 2012). La ruta combina trams de pista i 3 trams de corriols. Excepte en el que puja directament al cim des que trobem la segona alzina enmig de la cruïlla de pistes, la resta estan força malmesos. No sabem si per l'acció de l'aigua (rierols que es formen en època de pluges torrencials), si per les bicis o pel pas de motos. La terra vermella, caractarística de la zona, desapareix i queda la roca nua.

Trobem la vegetació típica de la muntanya baixa: pi, roures, alzines. I ja van sortint algunes flors (les he posat en una pàgina a banda): romaní, farigola, estepa blanca, lot, arboç, algun narcís i altres compostes no identificades.

A Sant Sebastià de Montmajor -a 12 quilòmetres de curves des de Caldes- hi viuen només 9 persones i es té constància de la seva existència des de l'any 1065. Aquest nucli està format per una església, una rectoria i les cases del voltant que formen una sagrera. L'església de Sant Sebastià és d'una sola nau amb tres absis. El central és de planta quadrada i amb les tres façanes decorades amb frescos de l'artista Antoni Vila Arrufat. També hi ha, en un lateral, un retaule renaixentista d'autor anònim.

Berta Solanas


Església de Sant Sebastià i Mola de Sant Sadurní
Rectoria-Restaurant

Entrada al restaurant
Pujada al cor de l'església
Tornar a dalt

Església de Sant Sebastià
Retaule renaixentista en el transsepte

Frescos de l'absis principal
Exterior de l'església

Torre del rellotge (donada per Caldes)
La primera pujada està molt malmesa
Tornar a dalt

Turó de Sant Sebastià, final primer corriol i primera alzina al mig
Segona alzina al mig del camí i punt on comença la pujada final al cim (corriol)

Metres finals abans d'arriba al cim
Pic del Vent i Mola de Sant Sadurní

El Lluís arriba. Sant Llorenç i l'Obac al darrera
Taula d'orientacióSom al cim: 2 kms, 338 mts de desnivell, 1 hora

I també aquí trobem porqueria, cal deixar-ho brut?
Tornar a dalt
Antenes TV: final carretera i inici pista
Tram final baixada fins Torre Rellotge, destrossatSant Sebastià de Montmajor
Tornar a dalt
FITXA TÈCNICA

Pic del Vent, 812 mts

ITINERARI

AL PUNT DE SORTIDA :
A Sant Sebastià de Montmajor -la carretera acaba aquí- s'hi arriba des de Caldes de Montbui per la BV-1243. Des de la C-59 a Caldes, agafem la sortida que posa Caldes Nord i ja comencem a trobar els cartell que indiquen el poble on hi anem. Són 12 quilòmetres de curva contínua: primer puges al Farell i després has de baixar fins a Sant Sebastià.
Hi ha una carreteral alternativa (el Maps t'envia per ella) que t'estalvia moltes curves). S'agafa en una curva cap a l'esquerra. No està indicada però es veu clarament.
A Sant Sebastià hi ha 3 àmplies esplanades per deixar el cotxe. Aquest 4 d'abril, només hi havia 5 vehicles.

ITINERARI A PEU:
Deixem el poble a la nostra esquena i agafem cap a la dreta el PR-C9 cap a Gallifa. Uns centenars de metres més enllà, veiem a l'esquerra la Torre del Rellotge i dos camins que hi surten. Agafem el de més a l'esquerra (tornarem per l'altre). Son uns 500 metres que primer pugen molt drets (i bastant trencats) i després més suaus i amb més bon camí. Arribem a una àmplia pista amb una alzina al mig (la primera). És el Turó de Sant Sebastià (segons indiquen els cartells indicadors).
Girem cap a l'esquerra fins al coll del Serrat dels Cargols. Aquí hi ha dues desviacions a la dreta que NO agafarem. Si que seguirem una tercera que surt a la dreta uns metres més enllà.
Aquest caminet ens porta a una altra pista que seguirem a l'esquerra fins a la segona alzina que trobem al mig de la cruïlla amb una altra pista. No anem ni a dreta ni a esquerra, sinó que davant mateix tenim un corriol que ens portarà directament al cim (400 mts).
A dalt trobem, una marquesina i amb seient de fusta i una taula d'orientació metàl·lica. Mirant cap a Caldes, a l'esquerra veiem unes antenes a la zona de El Farell. Nosaltres hem d'agafar el corriol que va cap a la dreta i que porta a unes altres antenes. Estan just en el punt on acaba una carretera que ve de la urbanització El Farell i comença una pista. Agafem la pista cap a la dreta i passant per Serra Llisa arribem a la segona alzina. Girem a l'esquerra fins -de nou- al Coll del Serrat dels Cargols on agafem a la dreta el segon corriol pel que hem pujat.
Arribats a la pista de sota, anem cap a l'esquerra, passem per la primera alzina i seguim caminant fins al Coll Monner. Aquí, en un eixample amb un indicador de Bosc de Coll Monner, terreny privat, a la dreta, surt el corriol que agafarem de baixada fins a la Torre del Rellotge i fins a Sant Sebastià.

DADES GENERALS:
Temps total: 3 hores
Temps descans*: 45'
Desnivell acumulat: 338 mts
Distància: 8,2 kms

HORARIS I DESNIVELLS:

LLOC

ALÇADES

HORARIS

TEMPS PARCIAL

TEMPS TOTAL

DESNIVELLS PARCIAL

Sant Sebastià de Montmajor
510 mts
10:00
Turó St Sebastià, 1a alzina
640 mts
10:15
15'
15'
130 mts
2a alzina i directe cim
708 mts
10:40
25'
40'
68 mts
Pic del Vent
812 mts
10:55
15'
55'
104 mts
Esmorzar i fotos
Fins 11:15
20'
1:15'
Antenes + pista + carretera
772 mts
11:22
7'
1:22'
-40 mts
2a alzina i directe cim
708 mts
12:02
40'
2:02'
-68 mts
Coll Monner
635 mts
12:30
28'
2:30'
-137 mts
Sant Sebastià de Montmajor
510 mts
13:00
30'
3:00'
-125 mts

* Aquí comptem tot el temps que estem aturats, no només el que surt explícitament a la fitxa.

TRACKS GPS
MAPA DE LA ZONA

Tornar a dalt
Anar a l'inici